Belgija ima toliko zaplijenjenog kokaina da nemaju gdje da ga spale

Radio Titograd

24.11.2022, 06:58h

< 1 min

FOTO: BELGA

Carina u Belgiji, posebno u luci Antverpen, zaplijenila je toliko kokaina da spalionice u zemlji nisu u stanju da uhvate korak.

Vlada je trenutno u potrazi za dodatnim kapacitetima za spaljivanje kako bi osigurala da se zaplijenjena droga može brzo uništiti.

Prošle godine je samo u luci Antverpen zaplijenjeno 90 tona kokaina. Do kraja ove godine će vjerovatno biti zaplijenjeno više od 100 tona te droge.

To je s jedne strane znak uspjeha policije i carine, ali predstavlja i izazov. Što se droga duže drži u skladištu čekajući uništenje, to je veći rizik da će narko bande pokušati da ih vrate nazad koristeći silu ako je potrebno, navodi VRT.

Savezni ministar pravde Vinsent van Kuikenborn rekao je za VRT njuz da se zaplijenjena droga pomno prati

– Skladištenje zaplijenjenih serija kokaina je u nadležnosti carinske službe. Ove serije, naravno, pomno prate policija, carina i druge službe. Oni čine sve što je potrebno da ograniče bezbjednosni rizik. Međutim, došlo je do uskog grla jer je bilo toliko zapljena, a takođe i zato što je samo jedna spalionica bila u upotrijebi. Štaviše, ne možete spaliti ove serije na veliko, u jednom potezu, u velikim količinama jer bi to izazvalo probleme sa filterima u postrojenju za spaljivanje- navodi Van Kuikenborn.

Prema njegovim riječima, pronađeni su dodatni kapaciteti za spaljivanje, ali to je još nedovoljno.

Droga koju zaplijeni policija i carina uništava se u posebno licenciranim spalionicama. Za sada nije javno poznato koliko takvih spalionica ima u Belgiji, niti gdje se one nalaze.

Taj potez smišljen je da bi se spriječili kriminalci u pokušaju da pronađu drogu na nekom od mesta za spaljivanje.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

08:10h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 07:43h

Titogradske vijesti, top1

05.12.2022. u 07:24h

Skip to content