Bečić: Ubijeđen sam da će procesi institucionalne stablizacije i dinamiziranja evropskog puta biti krunisani izborom VDT-a

Radio Titograd

26.01.2024, 12:35h

2 min

Foto:CDM

U cilju jačanja tradicionalno prijateljskih odnosa između Crne Gore i Bugarske, Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Crne Gore sastao se sa ambasadorom Bugarske Stefanom Dimitrovim.

Dimitrov je istakao da naša ekonomska i trgovinska saradnja ne prate političke odnose, te da moramo jačati saradnju u turizmu, trgovini i kulturi.

“Kako bismo to postigli, ključno je da uspostavimo povezanost između naših glavnih gradova, posebno kroz uvođenje direktne avio linije Podgorica-Sofija”, kazao je on, što je Bečić podržao kao pozitivan korak.

Bečić je izrazio zadovoljstvo postignutim napretkom u rješavanju ključnih unutrašnjih pitanja, naglašavajući da su izvanredni rezultati postignuti u prethodna dva i po mjeseca opravdali misiju nove vlasti – postizanje društveno-političke stabilizacije kao nužnog preduslova za sveobuhvatne reforme.

“Uspostavljanje pune funkcionalnosti Ustavnog suda, Sudskog savjeta i Centralne banke samo su početni impuls ka uspostavljanju pune društvene stabilnosti i ubrzanju evropskog puta Crne Gore. Ubijeđen sam da će ovi procesi institucionalne stablizacije i dinamiziranja evropskog puta biti krunisani u subotu izborom VDT-a nakon pet godina čekanja”, naglasio je Bečić.

Dimitrov je pohvalio odlične rezultate postignute u kratkom roku, ističući primjetnu težnju ka inkluzivnost nove vlasti dodajući da ”većinska podrška kojom su u Parlamentu izglasana ključna imenovanja svjedoči da ste na dobrom putu”.

Bečić je istakao značaj slobodno i mirno sprovedenog popisa stanovništva kao dokaz demokratskog napretka Crne Gore.

”Smanjenje društvene polarizacije omogućava da sve kapacitete društva usmjerimo ka ključnim pitanjima koja sve objedinjuju, kao što su ekonomija, vladavina prava i jačanje institucija. Nadamo se da ćemo nastaviti sa napretkom i u narednim mjesecima dobiti i definitvno priznanje da možemo da krenemo sa zatvaranjem pregovaračkih poglavlja”, naglasio je Bečić.

Sagovornici su takođe istakli hrabro i uspješno suočavanje Vlade sa brojnim naslijeđenim izazovima u bezbjednosnom sektoru.

“Svjedočimo kontinuiranim hapšenjima i procesuiranja policijskih i drugih državnih službenika i funkcionera sa ciljem čišćenja institucija sisitema od nezkonitog, kriminalnog i koruptivnog djelovanja i uticaja. Takođe, vrlo je važno da unaprijedimo normativne i druge kapacitete kako bi nadležni efikasno mogli da prate životne stilove, prihode i imovinu službenika, inspektora, funkcionera širom držvnog aparata, jer od provjere i pravde mogu strahovati samo oni koji ne mogu da opravdaju svoju imovinu odnosno bogaćenje sopstvenim legalnim prihodima. Zato nam treba sistem postavljen na zdravim osnovama gdje je sve jasno i transparentno. Očekujem da će se nadležni organi sa dužnom pažnjom odnijeti i prema detaljno prezentovanom istraživačkom poduhvatu od strane MANS-a u vezi sa načinom bogaćenja bivšeg visoko rangiranog pripadnika bezbjednosnog sektora, kao i u svim drugim sličnim slučajevima”, zaključio je Bečić.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:54h

Titogradske vijesti, top2,

11:50h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 10:40h

Skip to content