Bebe vole Mocarta, muzika smanjuje osjećaj bola kod novorođenčadi

Radio Titograd

02.09.2023, 05:53h

2 min

Foto:Shutterstock

Medicinske procedure, kao što su injekcije ili testovi krvi zbog kojih je obavezan ubod u petu, i koje se obično rade kod novorođenčadi, mogu biti neprijatni i za dijete i za roditelje. Iako postoje tvrdnje da mozak beba nije dovoljno razvijen da bi zaista osjetile bol, nedavna istraživanja su pokazala da one to doživljavaju slično kao i odrasli.

Dr Saminatan Anbalagan, saradnik za neonatalnu i perinatalnu medicinu u Univerzitetskoj bolnici „Tomas Džeferson“ u Filadelfiji, koji je vodio novo istraživanje, rekao je: „Studije su takođe pokazale da rana iskustva bola mogu promijeniti reakcije na bol kasnije u životu, i dovesti do drugih dugoročnih negativnih ishoda. Stoga je uspostavljanje lakog i pouzdanog metoda za smanjenje bola kod novorođenčadi ključno.“

Anbalagan i njegove kolege izmerili su nivoe bola kod 100 novorođenčadi koja su bila podvrgnuta testu krvi ubodom u petu kao dio rutinskog skrininga za rijetka, ali ozbiljna stanja kao što su cistična fibroza i nasledni metabolički poremećaji.

Svim bebama je data mala doza rastvora šećera dva minuta prije zahvata, dok je za 54 bebe puštena instrumentalna Mocartova uspavanka 20 minuta prije, tokom i pet minuta posle intervencije. Ostale bebe nisu slušale muziku.

Istraživač koji je nosio slušalice za poništavanje buke procjenjivao je nivoe bola sistemom bodovanja kojim je vrednovao izraze lica, plač, disanje, pokrete udova i budnost, sa maksimalnim mogućim rezultatom – sedam.

Studija, objavljena u časopisu Pediatric Research otkrila je da je prosječna ocjena bola kod beba koje su slušale uspavanku tokom procedure i neposredno posle nje bila značajno niža nego kod beba koje nisu slušale muziku.

Ocjene bola kod beba koje su slušale uspavanku imale su vrijednost 4 tokom procedure, a minut kasnije pale su na nulu. Prosječni rezultati bola za bebe koje nisu slušale uspavanku bile su 7 u vreme uboda u petu, a pale su na 5,5 posle jednog minuta, i na 2 posle još dva minuta.

„Muzička intervencija je lako, ponovljivo i jeftino sredstvo za ublažavanje bola kod manjih procedura i kod zdravih beba. Predlažemo da buduće studije takođe razmotre istraživanje efekata kod sličnih intervencija, kao što je snimljeni roditeljski glas umjesto Mocartove muzike“, kaže dr Anbalagan.

Prethodna istraživanja su sugerisala da prijevremeno rođene bebe mogu osjećati manje bola tokom medicinskih procedura kada im majke pričaju, kao i da je slušanje majčinog glasa povećalo nivoe oksitocina u njihovoj pljuvački. Oksitocin je hormon za koji se zna da je uključen u procese vezivanja, a takođe može pomoći u zaštiti od efekata bola.

„Uključivanje roditelja kao partnera u neonatalnu njegu je nedovoljno iskorišćen pristup“, rekao je Anbalagan.

Rebeka Slejter, profesor pedijatrije na Univerzitetu u Oksfordu u Velikoj Britaniji, koja proučava percepciju bola kod novorođenčadi, rekla je da je pronalaženje najboljih metoda za utjehu beba tokom bolnih procedura izuzetno važno:

„Ovo novo istraživanje sugeriše da slušna stimulacija muzikom može smanjiti rezultate bola. Utješne intervencije kao što je slušanje muzike treba razmotriti kada bebe zahtijevaju osnovne kliničke procedure.“
 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

21.09.2023. u 15:44h

Titogradske vijesti, top1

21.09.2023. u 15:19h

Titogradske vijesti, top2

21.09.2023. u 13:54h

Titogradske vijesti, top2,

13:50h

Titogradske vijesti, top2

21.09.2023. u 13:31h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

21.09.2023. u 12:38h

Skip to content