Bavarsko proljeće od Minhena do Regensburga: Provedite MAJSKE praznike sa “GALLILEOM”!

Radio Titograd

15.04.2019, 00:00h

5 min

Lijepi dani maja idealna su prilika da odaberete destinaciju za svoje putovanje iz snova i prepustite se čarima tradicije, kulture i običaja druge zemlje.

 

 

Foto:wall.alphacoders.com

Sa turističkom agencijom „Gallileo“ imate sjajnu mogućnost koja se ne propušta, a to je da mini odmor tokom državnih praznika provedete u živopisnoj Njemačkoj, koja na svakom koraku odiše istorijom, umjetnošću i nevjerovatnim pejzažima.

Bavarska tura u trajanju od šest dana ispuniće očekivanja svakog istinskog turiste, koji na putovanjima, osim u vizuelnim jedinstvenim ljepotama, uživa i podjednako cijeni istorijske činjenice koje upotpunjuju sliku o mjestu boravka.

Foto:brittanica.com

Polazak za Minhen je planiran 17. maja u poslijepodnevnim časovima, kada kreće vožnja udobnim autobusima, visoke turističke klase, preko Hrvatske i Slovenije uz kraće pauze.

Nakon dolaska u treći po veličini grad Njemačke, slijedi smještaj u hotelu a potom i obilazak Minhena koji svim svojim posjetiocima ima mnogo toga da ponudi. Putnici agencije „Gallieo“ uživaće u pogledu na Rezidenciju Maksimilianeum, Nacionalnu operu i pozorište, Galeriju nove i stare Pinakoteke, Bavarski Parlament, šetnju centrom grada sa Marienplatz-om, kao i posjetu Engleskom parku.

Maksimilianeum rezidencija,oduševiće vas sjajnom arhitekturom podjednako kao i prirodnim ambijentom u kojem se nalazi. Okružena parkom, na obali rijeke Isar, neposredno prije Maksimilijanovog mosta, izgradnju rezidencije je počeo bavarski kralj Maksimilijan II  1857. a njena gradnja je završena 1874. godine.

Foto:en.wikipedia.org

Ljubitelje umjetnosti obradovaće posjeta umjetničkom muzeju Pinakothek ili Stara kolekcija slika kako glasi slobodan prevod. Ovaj muzej čuva jednu od najznačajnijih kolekcija (oko 800 slika) zapadnoevropskog slikarstva do sredine 18. vijeka. Tako će te biti u prilici da uživate u djelima Direra, Ticijana, Van Dajka i Rubensa, dok su u Novoj  kinoteki, koja se nalazi preko puta Stare, izložena djela iz 19. i s početka 20. vijeka.

Foto:en.wikipedia.org

Glavni trg Marienplatz, na kojem se tokom Božića održavaju sajmovi, svojom bogatom istorijom zadivljuje brojne turiste. Nekada se zvao Schrannenmarkt i predstavljao je pijačno mjesto, a u 19. vijeku dobija naziv po kipu Device Marije- Marienplatz, koji se od 1638. godine  nalazi u samom središtu trga. Najstarija fontana u Minhenu – Fischbrunnen, takoÄ‘e se nalazi na ovom trgu.

Foto:flickr.com

Jedan od najzelenijih i najljepših parkova na svijetu- Engleski park biće idealan za kratki predah, a kompletan utisak upotpuniće brojne pivnice koje se u njemu nalaze. Park sadrži i objekte koji se ne srijeću često, poput graÄ‘evine Monopteros, Japanske kuće čaja i Kineskog tornja. Upravo pored Kineskog tornja se nalazi najveća pivnica koja ima 7.400 mjesta za sjedenje.

Narednog dana putnici agencije “Gallileo” nastavljaju sa upoznavanjem ovog dijela Evrope, izletom do dvoraca iz bajke – Linderhof i  Nojšvajštajn, gdje su fenomenalne fotografije zagarantovane. Prvobitno izgraÄ‘en u vrijeme Maksimilijana II za potrebe lova, dvorac Linderhof potpuno je preuredio u rokoko stil, a svoje odaje pozlatio Ludvig II, iskazujući maksimalno svu svoju ekstravaganciju.

Foto:schlosslinderhof.de

Sa svojom velelepnošću ne zaostaje ni dvorac Nojšvanštajn  (Neuschwanstein) za koji se može reći da predstavlja jedan od najvećih turističkih atrakcija u Njemačkoj. Podignut na litici u stilu staronjemačkih viteških zamkova, jedan od najpoznatijih i najljepših dvoraca na svijetu, inspirisao je čak i čuvenog Volta Diznija na izradu najave koja krasi početak brojnih crtanih filmova.

Foto:travelandleisure.com

Nakon bajkovitih izleta, slijedi obilazak Minhena, olimpijskog grada još od 1972. kada je bio domaćin najveće svjetske sportske manifestacije. Jedan od simbola grada je svakako televizijski toranj visok 219m, ima vidikovac na visini od 190m koji će vam omogućiti da sažmete svu ljepotu i raznolikost Minhena, dok fotografije napravljene sa ovog mjesta predstavljaju prava mala remek djela.

Ponos bavarske industrije i najčuvenija njemačka marka automobila je svakako BMW, čiji ćete prodajni salon ali i muzej moći da razgledate.

ÄŚetvrtog dana, u sklopu svog plana putovanja turistička agencija “Gallileo” organizuje falultativni izlet koji započinje obilaskom bavarskih gradova Nirnberga i Regensburga. Nekadašnja prijestonica srednjevjekovnog Svetog Rimskog carstva, rodno mjesto najvećeg slikara njemačke renesanse Alberta Direra, u Nirnbergu je počela izrada prvih džepnih satova u XVI vijeku. Nirnberg je takoÄ‘e bio i dio mračne istorije Hitlerove nacističke partije, ali i grad u kojem je voÄ‘en meÄ‘unarodni sudski proces protiv nacističkih voÄ‘a.

Foto:bavaria.by

U starom istorijskom centru grada imaćete mogućnost da kamerom zabilježite znamenitosti poput: tvrÄ‘ave – Burga, Hauptmarkt – Glavnog trga sa Gradskom kućom i Bogorodičinom crkvom, crkvu Sv. Lorenza, Sv.Marije, Sv. Sebalda iz XIII vijeka, živopisnu četvrt oko Carskog zamka i rodnu kuću čuvenog Alberta Direra.

Drugi dio izleta nastavlja se obilaskom Regensburga – jednog od najljepših srednjevjekovnih gradova Njemačke, sa istorijom dugom više od 2000 godina. Stari grad je proglašen dijelom svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, pa će te imati priliku da uživate u sjajnoj arhitekturi graÄ‘evina: Kamenog mosta iz XIII vijeka (dugačak 310m, širok 7 metara), zatim katedrale Sv.Petra iz XIII vijeka, Zlatne kule iz XIII vijeka, istorijske Adler apoteke, Pretorijanske kapije, zelene pijace sa crkvom Sv.Jovana, kraljevske palate, kuće bogatih trgovaca i gradske vijećnice.

Foto:modernexplorer.ca

Posljednji dan bavarske avanture sa agencijom “Gallileo”, upotpunite šopingom neizostavnih suvenira ili dodatnim razgledanjem Minhena koji iznova iznenaÄ‘uje svojom bogatom ponudom.

Foto:fodors.com

Iskoristite svoj odmor na pravi način, i pridružite se agenciji “Gallieo” u nezaboravnom putovanju kroz njemačku pokrajinu, čija će vas bogata prošlost oduševiti i inspirisati da je opet posjetite.

Polazak je siguran i cijena aranžmana iznosi 235 eura.

Za sve dodatne informacije, agenciju “Gallileo” možete kontaktirati na brojeve telefona: 020/229-590, 068/029-178, putem društvenih mreža, ili direktno posjetiti njihove prostorije, na adresi – Bulevar Džordža Vašingtona u Podgorici.

Podijeli na:

Magazin, top2,

23:15h

Titogradske vijesti, top1

28.11.2023. u 23:06h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 20:45h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 17:50h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 17:33h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 16:09h

Skip to content