Bajden: Treba ukinuti imunitet društvenih mreža

Radio Titograd

16.09.2022, 17:39h

2 min

Američki predsjednik Džo Bajden tokom samita u četvrtak pozvao je Amerikance da glasno govore protiv rasizma i ekstremizma, poručivši da će zatražiti od Kongresa da učini više kako bi se kompanije koje stoje iza društvenih mreža držale odgovornim za širenje mržnje.

“Bijeli suprematisti neće imati posljednju riječ”, rekao je Bajden na samitu u Bijeloj kući “United We Stand” na kojoj su učestovali lokalni čelnici, stručnjaka i osobe koje su preživjele nasilje.

Bajden je rekao kako je Amerika dugo osjećala “liniju mržnje” prema manjinskim grupama, kojoj su politika i mediji posljednjih godina davali “previše kiseonika”.

“Važno da nastavimo vikati. Važno je da ljudi znaju da nismo takvi”, rekao je.

Događaj je takođe odao priznanje zajednicama koje su pretrpjele napade temeljene na mržnji, uključujući masovnu pucnjavu u gay noćnom klubu u Orlandu 2016. i u supermarketu u Buffalu u New Yorku ranije ove godine, kada je deset Afroamerikanaca ustrijelio otvoreni rasist.

Zločini iz mržnje u SAD-u u 2020. dostigli su najviši nivo u 12 godina, što su zadnji dostupni podaci, objavio je prošle godine FBI, prenijela je Hna, pozivajući se na Reuters.

Bajden je zaradio veliki aplauz kada je rekao kako želi da Kongres “društvene mreže smatra odgovornim za širenje mržnje”.

“Pozivam Kongres da makne posebni imunitet koji imaju društvene mreže i svima im nametne puno jače zahtjeve transparentnosti”, poručio je.

Zaštita online kompanija od odgovornosti

Bijela kuća je pozivala na opoziv zakona koji štiti online kompanije od odgovornosti za sadržaj koji objavljuju korisnici, a takođe je podržala jačanje pritiska na tehnološke kompanije u vidu antimonopola i transparentnosti.

Velike tehnološke kompanije u četvrtak su se na samitu obavezale na preduzimanje novih koraka u borbi protiv internetskog ekstremizma tako što će uklanjati nasilniji sadržaj i pospješivati medijsku pismenosti kod mladih korisnika.

YouTube je rekao da će proširiti svoje napore u borbi protiv nasilnog ekstremizma uklanjanjem sadržaja koji veličaju nasilne činove sa svrhom inspirisanja drugih da počine štetu, prikupljaju sredstva, čak i ako autori videa nisu povezani s terorističkom organizacijom.

Microsoft je rekao da će školama i manjim organizacijama omogućiti osnovnu i pristupačniju verziju svojih alata za vještačku inteligenciju i učenje kako bi im pomogao u otkrivanju i sprječavanju nasilja.

Vlasnik Facebooka Meta najavio je da će se udružiti s istraživačima iz Centra za terorizam, ekstremizam i protivterorizam Instituta za međunarodne studije Middlebury.

Izvor:

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

29.09.2022. u 23:54h

Titogradske vijesti, top1

29.09.2022. u 23:37h

Titogradske vijesti, top1

29.09.2022. u 22:34h

Sport, top1

29.09.2022. u 22:25h

Titogradske vijesti, top1

29.09.2022. u 22:12h

Skip to content