Bajden: Primirje moguće sjutra ako Hamas oslobodi taoce; Civili napuštaju Rafu dok se čeka izraelska ofanziva

Radio Titograd

12.05.2024, 08:06h

2 min

Foto:Guliver

 

Dok civilno stanovništvo napušta Rafu, palestinski grad najbliži Egiptu, izraelska vojska nastavlja napade širom Pojasa Gaze spremajući se za operaciju u gradu. Humanitarna pomoć ka Pojasu Gaze gotovo potpuno je stala nakon što je izraelska vojska zauzela granični prelaz prema Egiptu, tvrde iz egipatskog Crvenog polumjeseca. Primirje u Pojasu Gaze moglo bi da stupi na snagu već sjutra ako Hamas oslobodi preostale taoce koje drži u Gazi, kaže predsjednik SAD-a.

Bajden: Primirje moguće sjutra ako Hamas oslobodi taoce

Primirje u Pojasu Gaze moglo da stupi na snagu već sjutra ako Hamas oslobodi preostale taoce koje drži u Gazi, izjavio je američki predsjednik Džozef Bajden.

“Kao što sam rekao, na Hamasu je odluka. Ako to žele, mogli bismo to da završimo sjutra. I primirje bi počelo sjutra”, rekao je Bajden na skupu za prikupljanje sredstava u predizbornoj kampanji u Sijetlu, prenio je CNN.

Porodice pet Amerikanaca za koje se vjeruje da su taoci u Gazi sastale su se u juče sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Džejkom Salivanom i koordinatorom za Bliski istok Bretom MekGurkom.

Prema izvještaju sa tog sastanka oni su “izrazili svoje ogromno nezadovoljstvo zbog produženog zastoja, posebno nakon što su nedavni snimci talaca pokazali njihove voljene osobe onesposobljene, mršave, blijede i pod očiglednim stresom”.

CENTROM: Oborena tri borbena drona Huta

Bespilotne borbene letjelice lansirane iz Jemena, oblasti pod kontrolom Huta koje ciljaju brodove u Adenskom zalivu, navodi Centralna komanda Sjedinjenih Država(CENTCOM), na X-u.

Oborena su sva tri drona, a napad je prošao bez povrijeđenih ili štete američkih, koalicionih ili komercijalnih brodova, saopštila je Centralna komanda SAD.

Evakuacija iz Rafe

Izraelska vojska je poručila stanovnicima Rafe da se evakuišu signalizirajući proširenje vojnih operacija u gradu. Više od 150.000 ljudi već je pobjeglo iz Rafe, što je jedno od najvećih raseljavanja palestinskog stanovništva unutar Pojasa Gaze posljednjih mjeseci.

Zatvaranje graničnog prelaza Rafa prema Egiptu i teškoće u dolasku do prelaza Kerem Šalom sa Izraelom, znače da pomoć teško stiže do južne i centralne Gaze.

Izraelska vojska je prošle nedjelje zauzela granični prelaz sa Egiptom. Iako je prelaz Kerem Šalom otvoren, previše je opasno za humanitarne agencije da prikupljaju zalihe na prelazu iz Izraela.

Egipat je odbio da koordinira sa Izraelom ulazak pomoći u Gazu, navodeći kao razlog izraelsku “neprihvatljivu eskalaciju”. Izvori Crvenog polumjeseca u Egiptu rekli su da su isporuke potpuno zaustavljene.

Najmanje 34.971 Palestinac je ubijen, a 78.641 ranjen u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja pod kontrolom Hamasa.

Protesti su održani u subotu širom Izraela sa zahtjevom da se oslobode svi taoci iz Gaze a demonstranti su tražili ostavku vlade i prijevremene izbore.

Naoružano krilo Hamasa saopštilo je da je britansko-izraelski talac Nadav Poplvel umro od rana zadobijenih u izraelskom vazdušnom napadu prije više od mjesec dana. Poplvel je zarobljen i odveden iz kibuca Nirim 7. oktobra.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

20.04.2024. u 06:45h

20.04.2024. u 06:45h

Skip to content