Bajden i Tramp osigurali predsjedničke nominacije: Ponovo u trci za predsjednika SAD-a

Radio Titograd

13.03.2024, 09:06h

2 min

Foto:Pixabay

 

Predsjednik SAD Džozef Bajden i bivši predsjednik Donald Tramp formalno su osigurali predsjedničke nominacije Demokratske, odnosno Republikanske stanke, poslije pobjeda na primarnim izborima u Džordžiji, Misisipiju i državi Vašington. To znači da će se stari rivali ponovo susresti na izborima za predsjednika SAD 5. novembra ove godine.

To će biti prvi put od 1912. godine da su kandidati na izborima dva američka predsjednika.

Bajden je na stranačkim izborima osvojio više od 1.968 delegata, koliko je bilo potrebno da bi formalno osigurao predsjedničku nominaciju demokrata, a Tramp neophodnih 1.215 za nominaciju u Republikanskoj stranci. To znači da će se njih dvojica ponovo susresti na predsjedničkim izborima u novembru ove godine.

Kandidatura Džozefa Bajdena biće ozvaničena na konvenciji Demokratske stranke u Čikagu u avgustu, a Trampova na konvenciji u Milvokiju u julu.

Prema američkom izbornom procesu, na osnovu rezultata stranačkih izbora u pojedinačnim državama kandidatima se dodjeljuju delegati. Da bi osigurao nominaciju, kandidat mora da ima određen broj delegata koji se zatim i formalno izjašnjavaju na stranačkim konvencijama.

“Suočeni smo sa otrežnjujućom realnošću. Sloboda i demokratija su u opasnosti ovdje u Americi kao nikada prije, od Građanskog rata. Donald Tramp vodi kampanju ogorčenosti i osvete koja ugrožava samu ideju Amerike. Vjerujem da će Amerikanci izabrati svoj put u budućnost”, poručio je Bajden u saopštenju pošto je nominovan za kandidata demokrata za predsjedničke izbore u Americi u novembru ove godine.

Istakao je i da mu je čast što je osvojio drugu predsjedničku nominaciju demokrata.

Donald Tramp je već prošle nedjelje osvojio nominaciju i postao kandidat Republikanske stranke za izbore za predsjednika SAD, kada se iz trke za nominaciju u Republikanskoj stranci povukla i posljednja preostala Trampova rivalka, Niki Hejli.

Na skupu u Džordžiji, Donald Tramp je ponovio neosnovane tvrdnje da su izbori 2020. godine bili pokradeni, a Bajdena je kritikovao i zbog toga što nije uspio da spriječi priliv migranata na granici sa Meksikom.

Pitanje imigracije je centralno u njegovoj kampanji, kao i druga pitanja bitna za republikance, kao što je abortus i slanje američkih fondova u inostranstvo.

Poslije izbora u utorak u četiri države, uključujući Džordžiju i Havaje, postalo je jasno da će Bajden i Tramp ponovo biti u trci za predsjednika na izborima 5. novembra, iako još uvijek nije održana ni polovina stranačkih izbora, a to će biti prvi put od 1912. godine da su kandidati na izborima dva američka predsjednika.

Takođe, prvi put od 1956. godine da su isti kandidati u dva izborna ciklusa. Tada je republikanski predsjednik Dvajt Ajzenhauer drugi put porazio bivšeg demokratskog guvernera Ilinoisa Adlaija Stivensona.

Najviše delegata u utorak dodijeljivala je Džordžija, koja bi mogla da bude ključna i za ishod predsjedničkih izbora u novembru.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.04.2024. u 19:42h

Titogradske vijesti, top1

20.04.2024. u 15:19h

Skip to content