Bajden danas u Tel Avivu; Svjetski zvaničnici osuđuju granatiranje bolnice u Gazi

Radio Titograd

18.10.2023, 07:21h

2 min

Foto:EPA

Žestoke reakcije širom svijeta poslije granatiranja bolnice u Pojasu Gaze. Palestinski zvaničnici tvrde da je riječ o izraelskom napadu u kojem je stradalo najmanje 500 ljudi, dok izraelske odbranbene snage (INF) navode da je eksploziju u bolnici izazvalo neuspjelo lansiranje rakete Palestinskog islamskog džihada. Američki predsjednik Džozef Bajden posjetiće danas izraelsku prijestonicu Tel Aviv.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je da je gađanje bolnice Al-Ahli “užasan ratni masakra“ koji se ne može tolerisati, dodajući da su razgovori o bilo čemu osim o zaustavljanju rata neprihvatljivo.

“Izrael je prešao sve crvene linije… Nećemo otići, ni dozvoliti da nas bilo ko protjera odatle“, dodao je on.

Zdravstvene vlasti u Pojasu Gaze pod upravom Hamasa saopštile su da je izraelski vazdušni udar izazvao eksploziju, dok je izraelska vojska pripisala eksploziju neuspješnom lansiranju rakete od strane militantne grupe Islamski džihad.

Predsjednik SAD Džo Bajden rekao je da je “ogorčen” zbog napada na bolnicu u Gazi, u kojem je ubijeno oko 500 ljudi. Naveo je i da njegov tim za nacionalnu bezbjednost prikuplja informacije o tome šta se tačno desilo.

U međuvremenu, iz Bijele kuće je saopšteno da je u sukobu Hamasa i Izraela ubijen 31 Amerikanac.

Portparol Bijele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima da će Bajden postaviti neka “teška pitanja” premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se tokom jučerašnjeg dana u centralnom delu Izraela, pošto su pripadnici palestinske grupe Hamas ispalili rakete iz Pojasa Gaze.

Ispaljivanje raketa uslijedilo je nakon što je pogođena bolnica u Gazi, gdje je poginulo, prema palestinskim izvorima najmanje 500 ljudi.

Hamas je za granatiranje optužio izraelske snage, dok su izraelske odbrambene snage navele da je na osnovu “obavještajnih informacija, neuspjela raketa Palestinskog islamskog džihada izazvala smrtonosnu eksploziju u bolnici u Gazi“.

Istovremeno, širom svijeta stigle su osude zbog napada na bolnicu u Gazi, a palestinski predsjednik Mahmud Abas proglasio je trodnevnu žalost širom Palestine, pozvavši međunarodnu zajednicu da hitno reaguje.

Abas je, takođe, otkazao sastanak sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom koji je trebalo da bude održan u Jordanu, sazvavši hitan sastanak palestinskog rukovodstva nakon napada na bolnicu.

S druge strane, iz kabineta izraelskog premijera saopšteno je da će Benjamin Netanjahu i predsjednik Izraela Isak Hercog dočekati u srijedu ujutru na aerodromu “Ben Gurion” američkog predsjednika.

Uoči sastanka, potparol Hamasa ocijenio je da je stav SAD prema palestinskom narodu “agresivan”, te da je Bajden nasio na narativ Izraela.

Za to vrijeme, Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da joj je potreban hitan pristup Gazi da bi isporučila pomoć i medicinsku opremu i upozorila na humanitarnu krizu u tom gradu.

Prema podacima SZO, u Gazi je od početka sukoba, 7. oktobra poginulo 2.800 osoba.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:43h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:12h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:04h

Skip to content