Avokado i zeleno povrće snižavaju holesterol

Radio Titograd

15.01.2024, 06:13h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Nije iznenađenje da hrana koju jedete može pomoći u snižavanju holesterola, a ako niste sigurni odakle da počnete, svjetski kardiolozi ima nekoliko savjeta.

“Voće i povrće ne sadrže holesterol i imaju malo masti, zbog čega su važni u kontroli visokog holesterola”, kaže kardiolog Dejvid Sagbir za EatingWell.

Doktor Sagbir uopšteno preporučuje povećan unos voća i povrća, ali uvijek izdvaja nekoliko specifičnih namirnica.

Lisnato zeleno povrće

Namirnice poput spanaća, kelja i rukole sadrže lutein i druge karotenoide koji mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i smanjiti nivo holesterola.

Avokado

Sa svestranim avokadom nikad ne možete da pogriješite. To je jedino voće koje sadrži mononezasićene masti. Drugim riječima, avokado može pomoći u smanjenju nivoa LDL holesterola u krvi, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Citrusi

Osim što je voće slatko, zdravo je za kontrolu holesterola. Agrumi, poput narandži, sadrže pektin koji može pomoći u snižavanju nivoa holesterola. Pektin je vrsta topivih vlakana koja podstiču telo da smanji LDL holesterol.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Magazin, top2, Uncategorized

10.02.2025. u 18:58h

Titogradske vijesti, top2

10.02.2025. u 18:48h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

10.02.2025. u 14:37h

Titogradske vijesti, top2

10.02.2025. u 12:55h

Titogradske vijesti, top2

10.02.2025. u 12:51h

Titogradske vijesti, top2

10.02.2025. u 11:35h

Titogradske vijesti, top2

10.02.2025. u 11:31h

Skip to content