Automobil koji je proglašen najružnijim na svijetu

Radio Titograd

07.06.2024, 06:41h

2 min

Foto:Pixabay

 

Svaki automobil je ocijenjen na osnovu dva ključna faktora dizajna: ukupne dimenzije vozila i vizuelne proporcije, u smislu kako se oblici percipiraju golim okom.

Kompanija Vanarama sprovela je zanimljivo istraživanje. Ona je uz pomoć matematike, nauke i zlatnog presjeka pokušala da otkrije koji je najružniji automobil na svijetu.

Svaki automobil je ocijenjen na osnovu dva ključna faktora dizajna: ukupne dimenzije vozila i vizuelne proporcije, u smislu kako se oblici percipiraju golim okom.

Istraživanje je analiziralo proporcije 50 modela automobila, uzimajući u obzir dimenzije kao što su međuosovinsko rastojanje, dužina i ostalo, kao i ključne karakteristike dizajna – na primjer položaj svijetla, znakova.

Nisu zaboravili ni zlatni presjek, odnos koji naše oči prepoznaju kao najskladniji. Najviše ocjene su dobili modeli koji su u procentima bili najbliži zlatnom presjeku.

Automobili koji su najgore prošli

Prema analizi kompanije Vanarama, automobil Kia Picanto je postigao samo sedam poena (od 100), jer je, prema riječima ljudi koji su analizirali rezultate istraživanja, svjetlosnim godinama udaljen od zlatnog presjeka i samim tim manje prijatan za oko.

Podaci o prodaji, međutim, govore drugačije, tako da uzmite s rezervom činjenicu da je izabran za najružniji automobil na svijetu.

Citroen C1 nalazi se na drugom mjestu sa 12 sakupljenih bodova, dok je treći Kia Sportage, koji je sakupio samo 15 bodova.

Očigledno je da pa ovim kriterijumima ljepote, Kia ima najgore ocjene, prenosi Danas.rs.

Automobili južnokorejskog proizvođača u anketi su u prosjeku postizali samo 11 poena, što je Kiju svrstalo na dno liste.

Land Rover je zauzeo drugo mjesto sa prosjekom od 18 poena, a Fijat treći sa prosjekom od 22 poena.

Najlošiju ocjenu među italijanskim brendovima dobio je Fijat 500, iako je jedan od najpopularnijih automobila, čak i kod nas, prenosi Danas.rs.

S druge strane, Audi A3, VV Golf i Opel Mokka su se najbolje pokazali.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.06.2024. u 18:50h

Titogradske vijesti, top1

25.06.2024. u 14:01h

Skip to content