ASK pokrenula postupke protiv premijera i šest ministara

Radio Titograd

31.08.2023, 07:21h

2 min

Foto:ASK

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pokrenula je prekršajne i upravne postupke protiv funkcionera Dritana Abazovića, Filipa Adžića, Ane Novaković Đurović, Ervina Ibrahimovića, Admira Adrovića, Vladimira Jokovića, Dragoslava Šćekića, Nika Đeljošaja i Vladimira Martinovića zbog sumnje u kršenje odredbi Zakona o sprečavanju korupcije koje se odnose na ograničenja u vršenju javnih funkcija. Postupci su pokrenuti jer ovi funkcioneri obavljaju nespojive funkcije, odnosno, u isto vrijeme su poslanici, ali se nalaze i na pozicijama ministara i predsjednika opština.

Abazović je predsjednik Vlade, Adžić ministar unutrašnjih poslova, Novaković Đurović ministarka ekologije, Ibrahimović potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija, Adrović ministar rada i socijalnog staranja, Joković potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Šćekić ministar zdravlja, a Đeljošaj je na čelu Opštine Tuzi i Martinović prvi čovjek Kolašina. Na listi poslanika su još bili predsjednici opština Nikšić i Mojkovac Marko Kovačević i Vesko Delić, ali protiv njih ASK nije pokrenula postupak jer su oni odlučili da zadrže pozicije u gradovima, te odreknu se poslaničkog mandata.

Nespojivost funkcija propisana Ustavom

Ustavni sud je ranije dao stav da se nespojivost funkcija propisana Ustavom odnosi se na članove Vlade, sudije, državnog tužioca, predsjednika i sudije Ustavnog suda. Ustav, u tom smislu, kako su naveli, izričito propisuje nespojivost funkcije za te javne funkcionere, dok za ostale funkcionere tog ograničenja nema.

Iz Nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje (CGO) ocijenili su ranije da podnošenje ostavke na jednu od funkcija, nije samo zakonska obaveza, već i mehanizam sprečavanja konflikta interesa koji ovdje može postojati.

– Ignorisanjem ove obaveze, krši se Ustavom propisana odvojenost zakonodavne i izvršne vlasti, princip nespojivosti funkcija, ali i dodatno snaži nepovjerenje građana i u vlast i institucije sistema – poručili su iz CGO.

Konstitutivna sjednica 28. saziva Skupštine Crne Gore održana je 27. jula, te u skladu sa tim poslanici koji imaju duplu javnu funkciju su bili u obavezi da podnesu ostavku na jednu od njih do 27. avgusta. To nije uradio niko od članova Vlade iako je ASK upozoravala da u skladu sa članovima 12 i 13 Zakona o sprečavanju korupcije, poslanici koji već vrše neku javnu funkciju imaju obavezu da u roku od 30 dana podnesu ostavke na jednu od funkcija koje obavljaju.

Zakon o sprečavanju korupcije u članu 13 jasno navodi da “javni funkcioner koji u toku vršenja javne funkcije prihvati da obavlja drugu dužnost, dužan je da, u roku od 30 dana od početka vršenja druge funkcije, odnosno dužnosti, podnese ostavku na javnu funkciju”.

– Javni funkcioner ne može biti predsjednik ili član organa upravljanja i nadzornog organa, izvršni direktor, član menadžmenta javnog preduzeća, javne ustanove ili drugog pravnog lica. Izuzetno, javni funkcioner, osim predsjednik Crne Gore, poslanik, odbornik, član Vlade Crne Gore, sudija Ustavnog suda, sudija, rukovodilac državnog tužilaštva, državni tužilac, specijalni tužilac za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije terorizma i ratnih zločina i zamjenik specijalnog tužioca, može biti predsjednik ili član organa upravljanja i nadzornog organa javnog preduzeća, javne ustanove ili drugog pravnog lica u jednom javnom preduzeću, javnoj ustanovi ili drugom pravnom licu u kojima je država, odnosno opština vlasnik – precizira Zakon o sprečavanju korupcije.

Navodi se i da “javni funkcioner koji obavlja poslove u državnoj upravi i organima lokalne uprave ne može obavljati funkciju poslanika i odbornika”.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 06:29h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 06:21h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 06:16h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 06:12h

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

06:08h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 05:58h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 05:55h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 05:51h

Skip to content