Apple sprema ekrane koji će sami sebe da popravljaju?

Radio Titograd

24.05.2024, 06:26h

< 1 min

Foto:Shutterstock

 

Iako imaju planove u vezi sa ovakvim tipom uređaja, njihovo predstavljanje ne treba očekivati još nekoliko godina, a i kada se jednom pojave, pitanje je koji će to biti uređaj.

Ranije se pominjalo kako Apple planira iPad ili čak Mac sa fleksibilnim ekranom, ali tek će se pokazati kakvi su zapravo njihovi planovi, jer zvaničnih informacija, naravno, nema.

Međutim, ove nedjelje pojavile su se informacije o patentu koji je Apple prijavio, a odnose se na savitljive ekrane, i prema tome bi “jabuka” mogla da predstavi uređaj sa “samoobnavljajućim savitljivim ekranom”.

Na ovakvim ekranima bi trebalo da ogrebotine i druga manja udubljenja “same sebe” poprave, bez potrebe nošenja uređaja na popravku.

Sam patent se ne odnosi na neki konkretan uređaj, već se naglašava kako bi se takvi ekrani mogli koristiti u telefonima, tabletima, računalima, monitorima i nosivim uređajima. Ovaj materijal mogao bi da pokriva samo dio na kojem se ekran savija, ili čitav ekran.

Zanimljivo je da bi ekran mogao da “zacijeli” bez ikakve potrebe za nekom korisničkom akcijom, odnosno spoljnom intervencijom.

Takođe, korisnici bi mogli unapred da odrede redosled kada će se ekran popraviti, odnosno samozacijeljenje bi moglo da se aktivira tokom punjenja uređaja, bilo da je riječ o bežičnom punjenju ili kada se koristi kabl.

Naravno, sama prijava patenta ne znači kako će kompanija zaista jednom predstaviti takav materijal, odnosno uređaje na kojima će ekrani moći sami da se obnavljaju.

S druge strane, dobro je znati u kom smjeru razmišljaju Apple dizajneri, pa ipak postoji mogućnost da nam jednom u budućnosti budu dostupni uređaji za koje se nećemo uznemiravati ako nam padnu i ako se ošteti ekran.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 18:49h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 17:00h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:34h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:28h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:22h

Skip to content