Apelacioni sud ukinuo presudu kojom je Šarac osuđen na zatvor zbog saobraćajne nesreće u kojoj je poginula Valentina Gazdić

Radio Titograd

05.06.2024, 13:42h

2 min

Apelacioni sud Crne Gore je nakon javne sjednice vijeća donio rješenje kojim je uvažio žalbu branioca optuženog Šarac Dejana i povodom te žalbe i po službenoj dužnosti, ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje, saopšteno je iz Apelacionog suda.

Šarac je podsjetimo, bio osuđen na dvije godine zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće 2019, u kojoj je poginula Valentina Gazdić (29).

“Prvostepenom presudom Višeg suda u Podgorici optuženi Dejan Šarac oglašen je krivim za krivično djelo teško djelo protiv bezbijednosti javnog saobraćaja iz člana 348 stav 2 u vezi člana 339 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore izazvavši saobraćajnu nezgodu u kojoj je jedno lice preminulo od posljedica zadobijenih povreda. Tom presudom osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Odlučujući o žalbi branioca optuženog, vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da je prvostepena presuda donijeta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz čl. 386 st. 1 tač.8 i 9 Zakonika o krivičnom postupku. Bitne povrede odredaba krivičnog postupka ogledaju se u tome što je izreka presude nerazumljiva i protivrječna razlozima presude, a osim toga u prvostepenoj presudi nijesu navedeni razlozi o svim odlučnim činjenicama, pri čemu su razlozi koji su dati nejasni i protivrječni”, navode u saopštenju.

Po ocjeni Apelacionog suda u prvostepenom postupku nije razjašnjeno koji je od propusta u radnjama optuženog u uzročnoj vezi sa nastankom predmetne saobraćajne nezgode, nisu dati razlozi zbog kojih nisu prihvaćena dva nalaza vještaka saobraćajne struke, već treći na osnovu kojeg prvostepeni sud utvrđuje odlučne činjenice u pogledu postojanja krivičnog djela i krivice optuženog, kao ni razlozi koji se tiču činjenice da se predmetna saobraćajna nezgoda desila na raskrsnici koja je regulisana svjetlosnom saobraćajnom signalizacijom.

“Apelacioni sud je naložio prvostepenom sudu da u ponovljenom postupku otkloni bitne povrede, nakon čega će biti u mogućnosti da donese novu i na zakonu zasnovanu presudu”, zaključeno je u saopštenju.

Izvor:antenam.net

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Skip to content