Apel SZO: Zabranite vejpove

Radio Titograd

15.12.2023, 06:25h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je vlade da e-cigarete tretiraju slično duvanu i zabrane sve ukuse, i istakla da su “hitne mjere” potrebne za njihovu kontrolu.

Kako se navodi, nema dovoljno dokaza da su elektronske cigarete i vejpovi pomogli pušačima da prestanu da puše i dodaje da su štetne po zdravlje, ali i da mogu da izazovu zavisnost od nikotina među nepušačima, posebno kod djece i mladih, prenosi Rojters.

“Djeca se regrutuju i zarobljavaju u ranom uzrastu da bi  koristila e-cigarete i mogu se navući na nikotin”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Gebrejsus i pozvao države da implementiraju stroge mjere. Iako giganti duvanske industrije tvrde da su vejpovi zraviji od cigareta, ipak, SZO upozorava da se vejpovi proizvode od supstanci, među kojima su i one za koje se zna da izazivaju rak i štete razvoju mozga kod mladih ljudi.

SZO je pozvala na promjene, uključujući zabranu svih aroma sredstva, kao i da se mjere kontrole koje važe za duvan primijene i na vejpove, što uključuje visoke poreze i zabrane upotrebe na javnim mjestima. Iako, SZO nema ovlašćenja nad nacionalnim propisima, i samo može da pruži smjernice njene preporuke se često usvajaju dobrovoljno.

SZO i neke druge antiduvanske organizacije zalažu se za strožije propise o novim nikotinskim proizvodima, uzevši za cilj alternative na kojima neki cigaretni giganti, poput Filip Moris Internešnl i Britiš Amerikan Tobako, zasnivaju svoje buduće strategije,usljed sve strožih pravila i pada stope pušenja.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

Skip to content