Antifašistički marš u Novom Sadu: Svjedočimo buđenju fašizma, nadamo se da ćemo sljedeću godišnjicu dočekati kao slobodan grad

Radio Titograd

23.10.2023, 21:55h

2 min

U čast 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, antifašisti i antifašistkinje Novog Sada, u slavu heroja i oslobodilaca grada, organizovali su večeras antifašistički marš.

Nekoliko stotina učesnika se u 18 časova okupilo na Trgu Marije Trandafil, nakon čega su krenuli kroz centar grada prema Keju žrtava racija, ulicama Nikole Pašića i Dunavskom.

Okupljeni su nosili zastave Jugoslavije, Antifa, LGBT i Crnog ovna. Uzvikivali su „Smrt fašizmu, sloboda narodu“, „Novi Sad antifa grad“, „Ustaše i četnici zajedno ste bežali“.

“Okupili smo se na ovom mestu zato što je ovo deo rute kroz koji su oslobodioci Novog Sada umarširali na današnji dan pre 79 godina u grad – rekla je aktivistkinja Maja Vasić. Ona je nakon toga pročitala kako je izgledao taj trenutak iz knjige „Novi Sad u revoluciji“.

Nakon toga kolona je krenula kroz Pašićevu ulicu. Incidenata tokom šetnje nije bilo. Iz prostorija ogranka Srpske akademije nauka i umjetnosti izašao je jedan čovjek koji je negodovao zbog uzvikivanja okupljenih antifašista. Pokušao je da se raspravi sa kolonom, ali su ljudi vrlo brzo nastavili svoj put dalje, ostavivši ga da se svađa sa kamerama.

Kod Spomenika žrtvama racije na obali Dunava, Vasić se ponovo obratila građanima pozvavši ih da inspirisani herojstvom partizana i hrabrih sugrađana, sadašnjim i budućim zalaganjima očuva slobodarski i antifašistički duh Novog Sada.

” Skupili smo se sa nadom da fašističke falange više nikad neće harati ovim gradom i da se zločini koje su činili, više nikada neće ponoviti. Danas nažalost svedočimo buđenju fašizma, svedočimo neprocesuiranju fašista koji haraju gradom i koji uništavaju nekažnjeno mesta za koja se zna da su uporišta antifašizma. Nadamo se da ćemo sledeću godišnjicu dočekati u slobodnom Novom Sadu i da ćemo fašiste staviti tamo gde im je mesto, odnosno procesurati”, izjavila je Vasić.

Ona je pročitala i proglas prote Alimpija Popovića koji je bio na čelu Narodnooslobodilački odbor kada su partizani oslobodili u grad.

„Nepovratno su prošli dani jedne besprimereno nečovečne okupacije, dani kada nas je okupatorska vojska goloruke ubijala na ulicama, dani kada je naša najbolja omladina posle inkvizitorskih muka završavala svoj život. Dani kada su nas nasilno proglasili svojim državljanima i slali u vojsku i prisilan rad. Kraj naših patnji delo je narodnooslobodilačke borbe partizanskih odreda koji su prkoseći okupatorima i njihovim pomagačima, bili nepokolebljivi nosioci borbe za oslobođenje“, pisalo je u proglasu.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Izvor: Danas.rs

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:43h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:12h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:04h

16.11.2023. u 08:35h

16.11.2023. u 08:35h

Skip to content