Anti-mafija zakon u rukama poslanika

Radio Titograd

27.02.2023, 08:51h

2 min

Foto:RTCG

Radna grupa Odbora za politički sistem i pravosuđe Skupštine na današnjoj sjednici sačiniće konačnu verziju amandmana na predlog Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću. Tu informaciju nezvanično su saopštili Portalu RTCG iz crnogorskog parlamenta.

Ranije je u Skupštini Crne Gore odlučeno da radna grupa pokuša da unaprijedi to zakonsko rješenje a u međuvremenu je održano nekoliko sjednica.

Radna grupa je dogovorila metodologiju rada, a djelovala je u svijetlu kritika koje su upućivane iz nevladinog sektora, posebno iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

MANS je poslednjih dana objavio niz slučajeva – od šverca cigareta devedesetih, slučaja Svetozara Marovića, bogatstva Branislava Brana Mićunovića. Naveli su da su ti slučajevi bili aktuelni posljednjih dvadesetak godina, a tvrde da zahvaljujući Vladinom predlogu detalji tih slučajeva i porijeklo imovine pomenutih osoba neće biti provjeravani.

Zatražili su da Vlada povuče zakon.

U decembru su iz MANS-a kazali da je taj zakon dobio negativno mišljenje Evropske komisije, u kome je isticano da ga je potrebno značajno unaprijediti i organizovati javne konsultacije.

“Te konsultacije ne samo što su izostale, već je Vlada mjesecima skrivala zakon od javnosti, uprkos obećanjima resornog ministra”, saopšteno je tada iz MANS-a.

“Usvajanje ovog zakona bi napravilo haos u sistemu, umjesto da ga unaprijedi, i omogućilo mnogima da zadrže skrivenu imovinu, posebno u inostranstvu” saopštili su u decembru iz MANS-a.

Ministar pravde Marko Kovač gostujući u emisiji “Link” na Radiju Crne Gore u srijedu kazao je da su u toku radni sastanci u Parlamentu, gdje poslanici u okviru Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu razmatraju opcije za korekcije Zakona o oduzimanju imovine. 

“Moguće su određene promjene, kako bi se poboljšalo zakonsko rješenje. Svako sa dobrim namjerama i konstruktivnim predlozima može to uputiti Ministarstvu pravde”, kazao je Kovač.

Istakao je da je u pitanju unapređenje zakonskog sistema.

“Moramo udariti tamo gdje je najbolnije za organizovani kriminal. Ako se ovaj postupak bude tretirao samo sa pravnog aspekta, nadam se da ćemo doći do konsenzusa i usvajanja zakonskog rješenja do kraja narednog zasijedanja”, kazao je Kovač.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:14h

Sport, Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 19:19h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 16:08h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 15:36h

Skip to content