ANALITIČARI “Bez šire podrške vladi teško do deblokade pravosuđa”

Radio Titograd

24.08.2023, 06:42h

2 min

Foto:RTCG

Ukoliko ne bude većine od najmanje 49 poslanika za izbor nove vlade onda nije lako računati da će biti formirana dvotrećinska većina koja treba da sprovede potpunu deblokadu pravosuđa i izbornu reformu, smatraju sagovornici Portala RTCG. Parlament u procesu evropskih integracija ima važne zadatke. U prvom redu, izbor vrhovnog tužioca i sedmog sudije Ustavnog suda, ali i izmjenu i dopunu Zakona o izboru odornika i poslanika. Za sve to potrebna je dvotrećinska većina.

Politikolog Vladimir Dobrosavljević ukazao je na važnost političkog fokusa mandatara i lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića, koji, kako kaže, pokazuje intencije da formira vlast bez onih grupacija zahvaljujući čijim glasovima je njegov partijski kolega postao predsjednik države, i time omogućio uspjeh PES-a na parlamentarnim izborima.

Analitičar i profesor filozofije Stefan Đukić ocjenjuje da koalicija “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) ima pravo da se ljuti ako je bio princip da se mjesta u vladi dijele po osvojenim mandatima.

Kritikuje Spajića što ubacuje u vladu ljude koji su prije četiri mjeseca agitovali za bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića.

Pravo pitanje je, ističe s druge strane Dobrosavljević, politički fokus mandatara.

“Šta je Spajiću, sem projekta ‘Evropa sad 2’, koji je potencijalno visokorizičan za javne finansije Crne Gore, još od suštinskog političkog značaja, kada pokazuje intencije da formira vlast bez onih grupacija zahvaljujući čijim glasovima je njegov partijski kolega postao predsjednik države, i time omogućio uspeh PES na parlamentarnim izborima”, pita se Dobrosavljević.

Iz načina na koji su vođeni pregovori o formiranju parlamentarne većine i sastavu nove Vlade, smatra da reforme u pravosuđu, izborno zakonodavstvo, pa i ustavne promjene, očito nijesu “sfera političkog interesovanja lidera PES-a i njegovih, novostečenih, saveznika”.

Dobrosavljević za naš portal podsjeća da su u svojim godišnjim izvještajima, iz proljeća 2021. godine Stejt dipartment i organizacija Fridom haus, upravo ove dvije devijacije akcentovale kao najveće izazove sa kojima se crnogorsko društvo suočava.

“Samim tim izvršna vlast koja se odriče formiranja skupštinske većine, sa jasnim reformskim potencijalom i kapacitetom, transparentno stavlja do znanja, kako domaćoj javnosti, tako i međunarodnim partnerima, da joj implementacija evropskih standarda i prakse u pomenutim oblastima, nije u fokusu”, navodi Dobrosavljević za Portal Javnog servisa.

Podsjetimo, Albanska alijanska, Albanski forum i Bošnjačka stranka potvrdili su da će biti dio nove vlade.

Spajić je 10. avgusta dobio mandat od predsjednika države Jakova Milatovića da formira vladu.

Klub poslanika PES-a na sastanku u petak dobiće od Spajića informacije kako treba da izgleda nova vlada, ko će biti njeni konstituenti i koji će joj biti glavni prioriteti, saznaje Portal RTCG. Prema našim informacijama, sjednica poslaničkog kluba biće održana u petak veče, a posebno je važna ako se zna da dio poslanika sa liste Pokreta Evropa sad (PES), prema njihovim ranijim izjavama, nije spreman da podrži vladu ako ne bude imala podršku najmanje 49 poslanika.

Očekuje se da Glavni odbor Evrope sad bude održan tokom vikenda.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:43h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:02h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 07:50h

Skip to content