Kako za 25 dana izraditi i usaglasiti izmjene zakona o popisu, usvojiti prijedlog, održati raspravu, objaviti u Službenom listu…

Radio Titograd

04.11.2023, 09:21h

< 1 min

Foto:Pixabay

Najava da će Vlada Crne Gore pristupiti izmjenama i dopunama zakona, kojim se uređuje postupak popisa, predstavlja korak u pravom smjeru u cilju boljeg uređenja pitanja od značaja za unos, obradu i kontrolu popisnih podataka, ocijenili su iz Udruženja pravnika u saopštenju dostavljenom CdM-u.

Međutim, upozoravaju, ta javno saopštena odluka, u koliziji je sa imperativnim stavom da će se sa postupkom popisa početi 30. novembra.

“Iz tog razloga ozbiljno se postavlja pitanje da li je moguće za 25 dana izraditi i usaglasiti izmjene, usvojiti prijedlog Zakona na Vladi, održati raspravu u parlamentu, Zakon objaviti u “Službenom listu”, te imati dovoljno vremena za njegovo stupanje na snagu”, ističu u Udruženju pravnika.

Dodatno, pojašnjavaju, se nameće pitanje šta je sa vremenom potrebnim za njegovu implementaciju i dodatne radnje koje će, shodno izmjenama i dopunama Zakona, MONSTAT morati da preduzme u cilju unapređenja postupaka prikupljanja i elektronske obrade podataka.

“Stoga, Udruženje pravnika Crne Gore poziva nosioce javnih funkcija da usaglase stavove po ovim pitanjima, kako bi civilno društvo, akademska zajednica i strukovne organizacije, imale povjerenje u planirani proces i prepoznale stvarnu volju vlasti da žele da omoguće široj društvenoj zajednici da svojim prijedlozima i sugestijama pomogne da se proces popisa sprovede u zakonitom i od svih prihvatljivom postupku”, zaključuju u Udruženju pravnika.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

05.12.2023. u 15:07h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2023. u 13:59h

Skip to content