Američki avioni će iznad BiH izvesti vojnu vježbu uoči proslave neustavnog dana RS

Radio Titograd

06.01.2024, 13:44h

< 1 min

Foto:Shutterstock

 

Američki borbeni avioni izvešće vježbu iznad teritorija Bosne i Hercegovine 8. januara, a za taj dan u Banjaluci najavljen je početak dvodnevnog obilježavanja dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH proglasio diskriminatornim i neustavnim.

Sarajevski portal navodi da će letovi tri američka aviona iznad BiH biti izvedeni dan uoči neustavnog Dana Republike Srpske koji se proslavlja 9. januara

Tu je informaciju lokalnim medijima u subotu potvrdio je zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović, kojeg je na tu dužnost postavio lider bosanskih Srba Milorad Dodik.

Prema medijskim navodima, u vazdušni prostor BiH u ponedjeljak bi trebalo da uđu avioni F-16, a Goganović sada to kvalifikuje kao provokaciju, za što saodgovornim smatra ministra odbrane Zukana Heleza (SDP BiH).

Tvrdi kako je upravo Helez taj koji je “preko noći” dopustio da se obuka kontrole napada koju su zajednički planirale oružane snage BiH i američko ratno vazduhoplovstvo organizuje 8. januara iako je trebalo da uslijedi tek krajem mjeseca.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije zvanično informisan da će američki borbeni avioni F16 nadlijetati Bosnu i Hercegovinu, ističući da je zvanično informisan da za to nemaju saglasnost Predsjedništva BiH.

“Kad su već tu, vjerujemo da će svojim prisustvom podržati proslavu Dana Republike Srpske”, napisao je Dodik na društvenoj mreži X, prenose agencije.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:15h

Skip to content