Ambasador Palestine pisao Marku Kovačeviću: Preispitati odluku o gradnji spomenika “Velvet”

Radio Titograd

18.09.2023, 12:47h

2 min

Foto:CDM

Ambasador Palestine u Crnoj Gori Rabii Alhantouli uputio je pismo predsjedniku Opštine Nikšić Marku Kovačeviću povodom najave izgradnje spomenika ”Velvet” koji, kako kaže, obilježava tranzit ratnih aviona 1948. godine koji su učestvovali u ratnim zločinima nad palestinskim narodom i poziva ga da ispravi informacije koje se spominju u Opštinskim propisima – SLCG br.32 od 06.07.2023. godine, kao i da preispitate svoju odluku o ovom projektu.

On je Kovačeviću čestitao 18. septembar Dan opštine Nikšić

“Na današnji dan, građani Nikšića sa ponosom i pravom slave oslobođenje od fašista, jer je grad prepoznat kao jedan od prvih revolucionarnih frontova ustanka protiv strane okupacije i ugnjetavanja tokom Drugog svjetskog rata. Upravo u tom činu mi, palestinski narod, nalazimo zajedničke vrijednosti i principe sa građanima Nikšića, vrijednosti pravde i slobode, principe odbijanja i otpora stranim okupatorima uprkos visokoj cijeni koju plaćamo”, navodi se u pismu.

Ambasador naglašava da se već 75 godina, palestinski narod neumorno odupire najnasilnijoj i najzločnijoj stranoj okupaciji, okupaciji Izraela.

“Vrhunac ove istorijske nepravde bila je Nakba iz 1948. godine. Nakba (katastrofa), koja se desila 1948. godine u Palestini, opisuje proces etničkog čišćenja u kojem je nenaoružana nacija uništena i njena populacija sistematski ubijena i raseljena od strane cionističkih terorističkih grupa kako bi se stvorio takozvani Izrael u Palestini. Zločini cionističkih grupa uključivali su i više od 70 masakara u kojima je ubijeno više od 15 hiljada Palestinaca, kako hrišćana tako i muslimana. Više od 531 palestinskih gradova i sela je uništeno, raseljeno je više od 900 hiljada Palestinaca od ukupno 1.4 miliona, kolika je ukupna populacija stanovništva Palestine bila u to vrijeme. Nakba i dalje traje. Palestinci na Okupiranoj Palestinskoj Teritoriji uključujući i Jerusalim i dalje žive pod vojnom okupacijom strane sile i uskraćena su im najosnovnija ljudska prava”, ističe se u pismu.

Prema njegovim riječima, iako je skoro nezamislivo da u 21. vijeku može postojati toliki nivo kršenja ljudskih prava i međunarodnih zakona, kao i da sve to traje već decenijama, i dalje veliki broj ljudi nema pravu sliku o stvarnosti u Palestini i svakodnevnom životu Palestinaca.

“Ipak, sa ogorčenjem pratim vijesti iz opštine Nikšić i Vaš lični angažman na projektu izgradnje spomenika koji obilježava tranzit ratnih aviona 1948. godine koji su učestvovali u ratnim zločinima nad mojim narodom te godine. Ako je jugoslovensko rukovodstvo u to vrijeme bilo prevareno i dozvolilo da se ova akcija desi, vrlo tajno, a da za to nisu znali ni građani Nikšića, Jugoslaviji nije trebalo dugo da otkrije kolonijalnu i fašističku prirodu Izraela i da odluči da prekine sve veze sa Izraelom, i da ih nikada ne obnovi sve do raspada SFRJ-a”, naglašava se u pismu.

Ovo potvrđuje, dodaje se, da je tokom 60-ih, 70-ih i 80-ih godina Palestinska Oslobodilačka Organizacija PLO, kao jedini predstavnik palestinskog naroda, na čelu sa pokojnim predsjednikom Jaserom Arafatom, dobijala punu političku, ekonomsku i vojnu podršku Jugoslavije i predsjednika Tita lično.

“Nadam se da će vam ove istorijske činjenice pomoći prvo da ispravite iskrivljene informacije koje se spominju u Opštinskim propisima – SLCG br.32 od 06.07.2023. godine, i drugo da preispitate svoju odluku da nastavite sa ovim projektom. Grad Nikšić i njegovi hrabri građani ne bi imali čime da se ponose u ovakvom projektu, naprotiv, ovo će biti iskorišteno samo da se prikriju neprekidni zločini koje čini Izrael, okupatorska sila, i učine Vas partnerom sadašnje izraelske vlade koja otvoreno prihvata najnoviju verziju fašizma”, zaključuje se u pismu.

 

Autor:Radiotitograd.me

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 09:15h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 09:12h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 08:37h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:37h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:34h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:30h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:26h

Skip to content