Ambasador nazvao Erdogana malim kanalizacionim pacovom

Radio Titograd

27.09.2022, 19:16h

< 1 min

Tursko ministarstvo spoljnih uložilo je danas protest njemačkom ambasadoru u Ankari.

Protest je uslijedio zbog komentara njemačkog političara koji je predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana uporedio sa “malim kanalizacionim pacovima”.

“Najoštrije osuđujemo uvredljive izjave Volfganga Kubickog, potpredsjednika njemačkog saveznog parlamenta, o našem predsjedniku Erdoganu u govoru tokom predizborne kampanje u državi Donja Saksonija”, naveo je portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Tanžu Bilgič u saopštenju, prenosi Rojters.

On je dodao da je Kubicki potpuno lišen političkog morala i odgovornosti.

“Takve nepristojne izjave u suštini daju predstavu o političkom i moralnom nivou Kubickog i otkrivaju njegovu vulgarnost”, rekao je portparol.

Kubicki je za Rojters potvrdio da je to komentarisao tokom predizbornog mitinga, pokušavajući da skrene pažnju na porast broja ilegalnih migranata koji se kreću iz Turske takozvanom balkanskom rutom ka Njemačkoj.

“Pacov iz kanalizacije je malo, slatko, ali u isto vrijeme pametno i lukavo stvorenje koje se pojavljuje i u dječjim pričama”, rekao je Kubicki, navodeći kao primjer popularni animirani film “Ratatuj”.

Kubicki, poslanik iz liberalne Stranke slobodnih demokrata (FDP), jedne od partija u njemačkoj vladajućoj koaliciji, rekao je da je Erdogan napravio dobar posao za Tursku kada je pristao da ograniči broj izbjeglica koje ulaze u Evropsku uniju 2015.

“Ali u isto vrijeme moramo primijetiti da se talas izbjeglica duž balkanske rute, iz Turske, ponovo povećava, što je izazov za njemačku spoljnu i unutrašnju politiku”, rekao je on.

Rojters podsjeća da je Turska kandidat za članstvo u EU, ali su pregovori dugo bili u zastoju zbog nesuglasica o brojnim pitanjima, uključujući i stanje ljudskih prava u Ankari, migracije i geopolitiku.

Ističe se da je uvreda predsjednika krivično djelo u Turskoj, gde Erdogan i njegova vladajuća partija Pravde i razvoja (AK) drže vlast dvije decenije.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

08:58h

Titogradske vijesti, top1

05.12.2022. u 08:38h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 08:10h

Skip to content