Ambasada SAD: Dodik nije u pravu ako misli da ćemo stajati po strani dok on sprovodi secesionističku agendu

Radio Titograd

12.04.2024, 13:16h

< 1 min

foto-n1.

Ambasada SAD poručila je da bi stvaranje paralelnog izbornog sistema u RS bilo protivustavno i antidejtonsko, ali i da bi lišilo birače u RS temeljnih demokratskih prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH.

“Bilo kakvi izbori sprovedeni po protuustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji učestvuju u njihovoj organizaciji bavili bi se antidemokratskim, protivustavnim i antidejtonskim djelovanjem. Sjedinjene Države su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidejtonske akcije lokalnih aktera, te da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto.

Milorad Dodik nije u pravu ako misli da će SAD stajati po strani dok on provodi svoju secesionističku agendu i gura BiH prema sukobu. Svaki pokušaj otcjepljenja entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice je antidejtonsko djelovanje koje se neće tolerisati. RS je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, ali ni RS ni Federacija ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj poddržavnoj jedinici na otcjepljenje”, navedeno je iz Ambasade SAD.

Izvor: Dnevni Avaz

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized

30.05.2024. u 18:02h

Skip to content