Albanija u ponedeljak otvara NATO vazduhoplovnu bazu

Radio Titograd

02.03.2024, 16:56h

2 min

Sjevernoatlantska alijansa otvoriće svečano u ponedeljak, 4. marta, preuređenu vazduhoplovnu bazu u Albaniji a presedan u dosadašnjoj praksi biće u tome što će to biti baza koja će pripadati NATO savezu a ne zemlji članici, prenosi N1.rs.

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, riječ je o bazi Kučova koja će predstavljati infrastrukturu za aktivnosti NATO na prostoru Zapadanog Balkana i za podršku operacijama u širem prostoru istočnog Sredozemlja i Crnomorskog regiona.

– Zato je NATO kroz svoj namjenski program za investicije i bezbjednost potrošio 45,8 miliona eura od januara 2022. godine. Albanija je dala svoj dio od oko pet miliona eura i prostor, stari vojni aerodrom kod grada Berat, na jugu države, koji datira iz ere Envera Hodže –  piše u tekstu.

Baza Kučova predviđena je da se po potrebi koristi za prihvat lovačkih aviona Italije i Grčke koji su zaduženi za zaštitu albanskog vazdušnog prostora u okviru Integrisanog sistema protivvazdušne i protivraketne odbrane NATO.

Takođe, italijanska i grčka avijacija pokrivaju Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju i obje zemlje kao i Albanija obavezne su da imaju bazu u koju mogu da slete saveznički lovci.

– Na velikim vježbama NATO 2021. i 2023. godine provjerevan je brzi razmještaj američke vojske iz kontinentalnog dela SAD na prostor Sredozemnog mora. U tim aktivnostima pridavan je poseban položaj Albaniji gdje su se Amerikanci iskrcavali u luku Drač i koristili su poligon Biza za borbenu obuku. Ubuduće za takve vežbe Kučova se biti glavna baza za prihvat američkih snaga i njihove aktivnosti na Balkanu – piše u tekstu.

Gradnja baze pokrenuta je davne 1952. godine i bila je povezana sa podrškom SSSR za razvoj Albanske narodne armije kao jednog od oslonaca za pritisak na jugoslovensku politiku. Zato su Albanci dobili mlazne borbene avione i bazu Kučova.

U vrijeme kada je baza završena 1955. godine odnosi Beograda i Moskve su išli u smjeru poboljšanja. Albansko rukovodstvo početkom 1960-tih godina, razočarano destaljinizacijom SSSR-a, okrenulo se Kini. U Kučovo su dostavljeni kineski lovci i otvoren tehnički remontni zavod za održavanje svih letjelica albanske avijacije.

– U vrijeme pobune 1997. godine civili su ušli u bazu i lomili djelove aviona i pokrali sve što se dalo uzeti. Posle tih događaja baza je postala je skladište na otvorenom za stare kineske lovce koji su prikupljeni za svih aerodroma do prodaje ili uništenja – dodaje se.

Nakon što se Albanija okrenula ka NATO u 21. vijeku počeli su radovi u toj bazi i ona je dobila novi kontrolni toranj, popravljeni su pista i ostale površine aerodroma.

Sada je to savremena baza sa dvije poletno-sletne staze dužine 2.853 i 2.500 metara.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 07:31h

Titogradske vijesti, top2,

06:39h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:30h

Titogradske vijesti, top1

15.04.2024. u 05:20h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 21:08h

Skip to content