Ako operete vozilo u svojem dvorištu u ovoj državi možete dobiti kaznu i do 100.000 eura

Radio Titograd

03.05.2024, 05:42h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Pranje automlobila u sopstvenoj režiji stanovnike jedne države može skupo da košta. 

Prema izvještaju Njemačke automobilske fondacije iz 2019. godine, oko 40 posto vozača svoje automobile pere jednom mjesečno, a gotovo tri četvrtine njih koristi usluge autoperionice po cijeni od 11 eura po pranju, što godišnje iznosi oko 130 eura.

Ako želite da uštedite i sami operete automobil kod kuće, mogli biste da se suočite sa visokim kaznama, navodi Fenix Magazin.

Samostalno pranje sopstvenog automobila može biti zabranjeno, i u zavisnosti od savezne države, može biti kažnjeno kaznama do 100.000 eura. To je zbog takozvanog Zakona o vodnim resursima (WHG), koji zabranjuje upotrebu otrovnih supstanci ili onih koje zagađuju vodu u podzemne vode u cilju sprječavanja zagađenja vode (član 48. WHG).

Kada perete automobil na privatnom posjedu, mora se spriječiti mogućnost da prljava voda prodre u tlo. Zbog toga je pranje automobila hemijskim sredstvima za čišćenje u sopstvenom dvorištu obično zabranjeno.

Pošto zakonodavstvo ne predviđa jedinstvene propise, primjena zahtjeva WHG-a prepuštena je samim opštinama. Dok je u nekim zajednicama pranje automobila čistom vodom dozvoljeno, u drugima je zabranjeno zbog mogućnosti zagađenja vode ostacima ulja.

U zavisnosti od savezne države, kršenje Zakona o vodnim resursima može dovesti do visokih novčanih kazni. Na primjer, kazna za zagađenje podzemnih voda velikim količinama drugih tečnosti koje zagađuju vodu u saveznoj državi Saksoniji iznosi do 100.000 eura.

Ako planirate da operete automobil u sopstvenoj režiji, svakako se prethodno informišite u kancelariji za komunalni red u dotičnoj opštini ili odvezite svoj automobil na čišćenje u autoperionicu.

 

 

Izvor:Portal Analitika

 

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content