Ako koristite ove stvari nakon isteka roka trajanja, to može biti prilično opasno

Radio Titograd

15.05.2024, 06:21h

2 min

Foto:Pixabay

 

Nekih stvari se trebate riješiti nakon određenog vremena. Skloni smo pretpostaviti da će neki proizvodi trajati zauvijek, ali istina je da gotovo sve ima rok trajanja.

1. Malč za vrt

Malč za vrt neophodan je za održavanje vlage u tlu, kontrolu rasta korova i poboljšanje vizuelne privlačnosti krajolika. Ali, kako se razgrađuje njegova se učinkovitost smanjuje tokom sezone. Svake godine trebali biste obnoviti svoj vrt novim malčem kako biste osigurali stalne dobrobiti.

2. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje, koje je cijenjeno zbog svojih kulinarskih i zdravstvenih svojstava, ima rok trajanja. Njegov najbolji kvalitet može se sačuvati do dvije godine ako stoji neotvoreno nakon punjenja, a otvorena boca trebala bi se potrošiti u roku od šest do dvanaest mjeseci.

3. Sirće

Može se koristiti u razne svrhe, uključujući čišćenje i kuvanje, a ima izvanredan rok trajanja. Iako se sirće tehnički nikada ne pokvari i sigurno je za korištenje uvijek, savjetuje se da ga upotrijebite za dvije godine od otvaranja za optimalan kvalitet.

4. Kvasac

Kvasac ima ograničen rok trajanja koji varira zavisno o obliku. Zatvoreni suvi kvasac čuva se i do dvije godine, ali nakon otvaranja njegov kvalitet opada, te ga treba iskoristiti unutar četiri mjeseca.

5. Kisjeli krastavci

Neotvoreni kisjeli krastavci čuvaju svoj optimalni kvalitet otprilike dvije godine. Najbolje ih je iskoristiti unutar nekoliko mjeseci nakon otvaranja kako biste uživali u njihovom ukusu.

6. Boja za hranu

Dok se boje u obliku gela ili paste s vremenom mogu osušiti i izgubiti dio svoje snage, tekuće boje za hranu mogu trajati vječno. Iako je sigurna, prehrambena boja kojoj je istekao rok trajanja možda neće dati tako živu boju kao boja koja je svježe nanesena.

7. Zemlja za vrt

Vrtna zemlja u vreći može se koristiti do godinu dana prije nego što se njen kvalitet počne pogoršavati. Smanjenje vitalnih hranjivih sastojaka i degradacija strukture tla tokom vremena mogu uticati na sposobnost tla da održi razvoj biljaka, piše khog.top.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

Skip to content