Adžić: Buduća Vlada da razmotri Rezoluciju EP i vidi da li je za evropski put bolje da se popis odloži

Radio Titograd

19.10.2023, 16:11h

2 min

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je da je država spremna da sprovede popis, ali da budućoj Vladi treba dati preporuku da razmotri Rezoluciju Evropskog parlamenta.

– Mislim da treba da damo preporuku budućoj vladi da razmotri rezoluciju Evropskog parlamenta i u skladu sa tim se opredijeli da li ima kapaicteta da sprovedu popis i da li je bolje za budući put Crne Gore  ka EU da se to ipak odloži – rekao je Adžić.

Rekao je da niko od vjerskih ili partijskih lidera ne može nagovoriti nekog da se izjasne drugačije od onoga kako se osjećaju, niti da krše zakon, te vjeruje da je “ovo vrsta političke igre”.

Miljanić: Moramo poštovati preporuke EU

Ministar bez porteflja Zoran Miljanić rekao je da mi jesmo suverena država, te da suvereno donosimo odluke, ali kada planiramo da postanemo članica EU, morate saslušati i imati u vidu preporuke EU partnera.

-To je ona poruka iz EP i sada kad će biti nova vlada, to je drugo pitanje, ali ako hoćemo da uvedemo Crnu Goru u EU, moramo se odgovorno odnositi prema svim inicijativama koje dolaze iz EU – rekao je Miljanić.

Rekao je da su kampanje u toku, što je legitimno,

-Ali ne možemo reći da se nešto ne događa, što je ispred naših očiju – ističe Miljanić.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj je ocijenio da treba poštovati sve procedure Rezolucije EP uključujući i prijedlog da Popis treba odložiti na kraći period.

– Čuli smo poruke EP o popisu. Kao predstavnik manjinskog naroda mislim da treba poštovati Iniicijativu jer se tu ne traži bojkot. Treba da vodimo računa o tome i u skladu sa preporukama EP. Nije svrha u bojkotu nego da se ispoštuju sve procedure. Svjesni smo da je ovo bila najinkluzivnija vlada. Bila bi jasna poruka da Vlada ispoštuje zahtjeve nacionalnih savjeta – rekao je on.

Potpredsjednik Vlade Vladimir Joković kazao je da se popis u Crnoj Gori odlaže već tri godine, te da se popis ne sprovodi samo da bi vidjeli kako će se izjasniti jedni ili drugi.

-Dakle, ne radi se popis samo zbog toga. Vidjeli smo sad oko prostornog plana, što se sve dešava i kakve su migracije stanovništva i koliko to treba da utiče na prostorni plan i šta sve buduće vlade za narednih 10 godina treba da urade strategije i način da se izbalansira taj trend pražnjenja sjevera i naseljavanje juga, da se vidi koliko ima stanova, koliko je stara nacija, koliko se odselilo i mnogo, mnogo, mnogo toga. Ova vlada je donijela odluku da se izvrši poopis – rekao je Joković, dodajući da nemaju skrivene namjere da urade nešto nečasno, već kako je rekao – suprotno. Ova vlada neće sprovoditi popis, ako iko misli da ova vlada ima neke skrivene namjere da odradi nešto nečasno, a ništa ova vlada nije uradila, no nasuprot.”

On je predložio i da se preko softvera i matičnog broja, provjere eventualne neregularnosti oko toga kako se neko popisao.

-Založio bi se ako je to i moguće, da svako može, na osnovu svog matičnog broja, da uđe u birački spisak kada se to ažurira, ako postoji takav softver i da vidi da eventualno neko nije drugačije njegovo izjašnjenje upisao ako postoji za to sumnja – rekao je Joković.

Premijer Dritan Abazović rekao je da misli da se popis može sprovesti kako treba.

-Ali ako ima drugačijih glasova i legitimnih inicijativa, one treba da se procesuiraju drugim političkim adresama, mi sa tim nećemo imati problem. Sve je stvar respekta, đe i kad ne mislimo isto se poštujemo – rekao je Abazović.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

19:55h

Titogradske vijesti, top2

03.12.2023. u 18:31h

Titogradske vijesti, top1

03.12.2023. u 18:02h

16.11.2023. u 08:35h

16.11.2023. u 08:35h

Skip to content