Adžić: Bojkot popisa jedino optimalno rješenje

Radio Titograd

27.11.2023, 12:14h

2 min

Foto:

Sve okolnosti ukazuju na to da je bojkot popisa stanovništva jedino optimalno rješenje, smatra predsjednik Crnogorske evropske partije (CEP) Novak Adžić. On je, u emisiji “Znam da znaš” Gradske TV, istakao da je cilj da se prevenira i zaustavi potencijalna krađa, a ne da se beskonačno odgađa popis.

“Ne plašimo se izjašnjavanja o nacionalnosti, vjeri i jeziku, ali tajming nije dobar zbog činjenice da je ovo režim nametnuo koristeći privilegije i propagandnu mašineriju, ali i brojne druge strukture, poput Srpske pravoslavne crkve, kako bi promovisao ideju asimilacije i srbizacije Crne Gore”, poručuje Adžić.

Dodaje da tekst sporazuma, koji je potpisao premijer sa opozicijom, nije sporan.

“Ali je sporno da li postoji dovoljno vremena da se realizuje. Mislim da je taj rok suviše kratak i da nije prikladno da popis počne za tri dana”, navodi Adžić i dodaje da bi najbolje bilo odgoditi popis za proljeće.

“Ukoliko režim bude insistirao da ostvari koncept realizacije popisa i da taj proces počne, iako nijesu ispunjeni svi uslovi predviđeni sporazumom, ne postoji nijedno drugo rješenje bez da se popis bojkotuje”, pojašnjava Adžić.

Dužnost građanina da učestvuje u popisu, ističe, ne znači da zbog toga može trpjeti pravne sankcije.

“Gospodin slučajni predsjednik Crne Gore pravo tumači na iskrivljen način jer ga apsolutno ne poznaje. Za razliku od dužnosti, obaveza je pravno normirana i jasno se propisuju sankcije za onoga ko ne izvrši nešto što je propisano”, navodi Adžić.

Po Zakonu o popisu, naglašava, ne postoji obaveza građana da se popisuju. Za one koji odbiju da učestvuju u popisu, dodaje, nijesu predviđene nikakve pravne sankcije.

Govoreći o formiranju partije, Adžić kaže da je sada bio pogodan trenutak i da su se stekli svi relevantni društveno-politički uslovi. On je istakao da CEP ima jasnu ideologiju i da će baštiniti vrijednosti koje su potrebne Crnoj Gori, prvenstveno građanske i evropske.

“Nije to jednonacionalna partija, ali jeste autentično državotvorno crnogorska i emancipatorska. Ne okuplja samo nacionalne Crnogorce, već pripadnike drugih nacija i vjera kojima je Crna Gora jedina domovina”, navodi Adžić.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 16:44h

Titogradske vijesti, top2,

15:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:55h

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:44h

Skip to content