Abazović predlaže montažne pontone

Radio Titograd

11.03.2023, 10:07h

2 min

Foto:RTCG

Opština Herceg novi proslijedila je Vladi, Tivtu i Morskom dobru zaključke o formiranju državne firme za održavanje ove trajektne linije, čije će sjedište biti u Novom, a opštinari u upravljačkoj strukturi

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović priznao je juče da trajekt ,,Prizna“ koji je JP Morsko dobro kupilo u Hrvatskoj ne može da pristane u pristaništa u Lepetanima i Kamenarima, čime je potvrdio pisanje Pobjede.

“Kad je riječ o pristaništu, ovo je malo veći trajekt. Kakav je problem danas da se montažnim pontonima reguliše pristanište”, rekao je Abazović odgovarajući na pitanja novinara u Vili Gorica na svečanosti povodom Dana reprezentacije.

“Svi radovi mogu da se izvedu, ne treba oko toga trošiti riječi. Najvažnije je da se uspostavi trajektna linija. Rekao sam da će trebati određeni period da država preuzme i dobije flotu, nakon toga niko neće pričati o pristaništima i trajektima”, naveo je Abazović.

Trajekt je i dalje usidren u luci Zelenika, iako su predsjednik Upravnog odbora i izvršni direktor JP Morsko dobro Blažo Rađenović i Mladen Mikijelj najavljivali su da će u četvrtak početi da saobraća na liniji Kamenari – Lepetane. Pobjeda je juče objavila fotografiju na kojoj se vide Rađenović i Mikijelj kako zajedno sa još dva radnika mjere postojeći trajektni usjek u Lepetanima na kome je trebalo da pristane ,,Prizna“, a koji je pola metra kraći od rampe trajekta.

Hercegnovska opština, zabrinuta što na liniji Kamenari – Lepetane i dalje saobraća samo priručni trajekt ,,Vasilije“, pozajmljen od lokalnih biznismena, formirala je komisiju ,,koja treba da zastupa građanke i građane u tom pitanju od opšteg interesa“.

“Komisija je imenovana posebno imajući u vidu da novska lokalna uprava nije uključena u trenutne aktivnosti JP Morsko dobro u vezi sa rješavanjem novonastale situacije. Nakon do sada održanih sastanaka, a polazeći od istorijske činjenice da je preduzeće na toj trajektnoj liniji decenijama bilo u vlasništvu Opštine Herceg Novi, komisija je donijela zaključke da podržavaju odluku Vlade da prekine nezakonito poslovanje privatne kompanije koja je radila na štetu građana i države, a u korist privilegovanih pojedinaca, te da koncesija za ovu liniju bude opšte dobro”, navodi se u zaključcima koje su poslali Vladi, Morskom dobru i Opštini Tivat.

Ističu da koncesija treba da bude dodijeljena budućem javnom preduzeću čija će osnovna djelatnost biti pružanje usluga vodenog saobraćaja na ovoj liniji, a čije sjedište će biti u Herceg Novom. Opština očekuje da bude zastupljena u upravljačkoj i vlasničkoj strukturi budućeg javnog preduzeća, kome će biti dodijeljena koncesija, a čime bi bila ispravljena nepravda koja je tom gradu učinjena privatizacijom ovog preduzeća.

Sedam grešaka

Iako je Abazović kazao da su završene formalne procedure oko registracije trajekta, Pobjeda saznaje da su Priznu po dolasku u Crnu Goru kao hrvatski brod pregledali insopektori Lucke kapetanije Kotor i konstatovali sedam grešaka.

Te greške neće smetati da se trajekt pusti u saobraćaj, ali ih treba otkloniti. Nakon postupka registracije i prevoda, slijedi novi pregled trajekta, registrovanog na crnogorsku dokumentaciju. Za sada nije poznato da li je taj postupak počeo.

Pravo ime za stari brod

Abazović je podržao prijedlog Andrije Mandića (DF) da se ,,Prizna“ preimenuje u ,,30. avgust“.

“,,Prizna“ je prestara da bi se nazvala ,,21. maj“. Tako treba neki aerodrom ili velika institucija da se nazove. Ne kažem da je trajekt beznačajan, to je samo jedan od nekoliko koje će Crna Gora imati, dok 30. avgust simboliše nešto drugo”, rekao je Abazović.

Morsko dobro kupilo je 53 godine staru ,,Priznu“ za 569 hiljada eura od hrvatske turističke agencije ABM Tours.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 19:19h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 16:08h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 15:36h

Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 15:21h

Skip to content