Abazović: Planiran neformalni sastanak Otvorenog Balkana u Crnoj Gori; Rama: Iza OB ne treba vidjeti Kineze, Ruse, marsovce, ali ni Njemce

Radio Titograd

27.02.2023, 14:58h

6 min

U Podgorici je danas održana zajednička sjednica vlada Crne Gore i Albanije. Na dnevnom redu su, pored izgradnje mosta na Bojani, bile i saradnja u oblasti energetike, plovnosti rijekom Bojanom, održivog upravljanja ribarstvom na Skadarskom jezeru i Bojani, socijalne zaštite, sporta i mladih, kulture, odbrane i zdravlja. Premijeri Dritan Abazović i Edi Rama potpisali su Zajedničku deklaraciju i Bilateralni sporazum o izgradnji mosta na rijeci Bojani. Nakon zajedničke sjednice premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je saopštio da je u junu planiran neformalni sastanak Otvorenog Balkana u Crnoj Gori. Albanski premijer Edi Rama tvrdi da je OB neophodan ali poručuje da iza toga tu ne treba vidjeti ni Kineze, Ruse, marsovce, ali ni Njemce.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović je nakon današnje zajedničke sjednice saopštio da su iz Podgorice poslali poruku saradnje.

“Ponosan sam što smo danas stavili potpise za gradnju mosta preko Bojane. Cilj je lakši pristup, umanjenje saobraćajne gužve i razvoj te zone dovedemo na viši nivo”, kazao je on.

Nakon 70 godina se vraća morska linija između Crne Gore i Albanije, dodao je.

Saradnja treba da vodi boljem životu građana dvije zemlje.

Prema njegovim riječima Vlada Crne Gore ostaće posvećena da zajedničke sjednice organizuje i sa drugim vladama zemalja u okruženju.

“Želimo da gradimo budućnost punu prosperiteta”, istakao je.

Vjeruje da Crna Gora i Albanija mogu da kažu da su odnosi podignuti na još veći nivo.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Premijer Albanije Edi Rama poručio je da zahvaljuje jer su još jednom osjetili toplinu dobrodošlice i afirmaciju bratstva.

“Naše dvije zemlje su više nego susjedi i zajednički mogu odraditi bolje rezultate. Sastajemo se u jednom izazovnom vremenu. Značaj ovog bratstva i susjedstva nam se čini jako važnim. Kako smo zajedno posjetili Kijev i Zelenskog, dvije zemlje su posvećene EU i dvije članice NATO, potpuno su na strani Ukrajine, naša nastojanja predstavljaju bazu za produbljivanje odnosa”, kazao je.

Dodao je da smo prošle godine sa problemima rata koji je počeo ne samo da se rasparča Ukrajina nego i destabilizuje Evropa, porast inflacije, doživjeli i dobre momente na putu ka EU.

“EU postala otvorenija i osjećajnija sa aspekta geopolitike i odnosu prema Balkanu. EU je počela. EU je zajdnička vrijednost, a brzina ka članstvu zavisi od regionalne saradnje. Tvrdim da je Otvoreni Balkan neophodan kako bi zaživio ritam svega što su vrijednosti i zahtjevi iz Berlinskog procesa, a samit u Podgorici u junu će doprinijeti tome”, poručio je Rama.

Prema njegovim riječima nema suprostavljanja između Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana.

“Treba naše snage da stavimo na raspologanju da zažive teme temelja Berlinskog procesa”, naglasio je Rama.

“Rekao sam Dritanu da su ovdje plate veće nego u Albaniji, pa ne ide da Albaniji plati most, nakon što je uradila projekat, dodao je.

Do 1945. godine, dodaje, se cirkuisalo preko jezera, a jedna od priča moje babe je da se u Crnu Goru išlo plovilom.

“Zato smo odlučili, nadam se da ćemo jahtom preći sa jedne strane na drugu i da tako otvorimo put jezerom”, istakao je.

O Otvorenom Balkanu

Dritan Abazović
Dritan Abazović

Rama kaže da je premijer izrazio želju da se konferencija održi u Crnoj Gori.

“Nema skrivene ruke u toj inicijativi. Nemojte tu vidjeti ni Kineze, Ruse, marsovce, ali ni Njemce. To je naša inicijativa. Albanija, Srbija i Sjevrna Makedonia su potpisale sporazume koji su i ranije potpisani. Ne znam nijedan od tih sporazuma koji nije u okviru Berlinskog procesa. Ko bude htio da u svemu tome vidi Kineze, Ruse i marsovce, neka ih vidi.”, kazao je Rama.

Abazović kaže da je afirmativan prema Otvorenom Balkanu i da je on oživio Berlinski proces.

“U junu planiramo neformalni sastanak koji nije klasični sastanak o Otvorenom Balkanu. Ako političke okolnosti dozvole, pokušaćemo da organizujemo neformalni sastanak, koji bi bio kao ovaj danas”, najavio je.

Dodaje da svaka regionalna saradnja doprinosi miru i stabilnosti.

FOTO: Vlada CG

O mostu na Bojani

Abazović je kazao da će gradnja mosta na Bojani koštati oko 20 miliona eura.

“Kada te troškove podijjelimo, smstram da to nije mnogo”, naglasio je.

Most će biti dug 300 metara i imaće direktne benefite na BDP obje države.

“Nadam se brzom tenderu za izbor ponuđača za izgradnju mosta. Zašto neka nova Antalija ne bi u budućnosti bila Velika plaža u Crnoj Gori i dio isti takav u Albaniji”, rekao je Abazovć.

Rama kaže da mu je žao što ne govori Crnogorski, jer Dritan govori oba jezika, “ali je Dritan jedan od rijetkih fenomena”.

“Ovaj projekat će platiti obje države. Jako je značajan. Pa će umjesto desetina kilometara i mogućnosti da na graničnom prelazu doživite nešto na granici kao što je to doživio naš profesor, ovaj most spojiti dvije zemlje a biće dugačak samo 300 metara”, naveo je Rama.

On je najavio gradnju novog mosta kada se bude gradila Jadransko – jonska magistrala.

“Crna Gora je lider u reguonu sa aspekta turizma. Jezero nam je prirodno bogatstvo koje nije iskorišićeno. Neko baci dinamit da ubije ribu. To želimo da riješimo. Problem je bila koordinacija. To nemamo. Potreban nam je Otvoreni Balkan kako bi riješili svakodnevne stvari”, istakao je.

O incidentu na graničnom prelazu Sukobin

Edi Rama
Edi rama

Komentarišući slučaj kada su crnogorski policajci na graničnom prelazu Sukobin maltretirali državljanina Albanije Rama je rekao da je zato potrebna veća regionalna sasradnja koja ne poznaje granice.

“Incident koji se desio, dešavaju se, ali uglavnom služe kao gorivo za patriote i potentne eksperte i da se zapali vatra nacionalizma. Zato nam je potrebna veća regionalna saradnja koja ne poznaje granice”, poručio je albanski premijer.

Abazović kaže da mu je žao zbog toga što se dogodilo na Sukobinu.

“Privedeni su akteri. Svako ko dolazi u Crnu Goru je dobrodošao. Ne želim da se ta situacija politizuje. Izvinio sam se profesuru i pozvao ga da dođe u Crnu Goru. Ovakve situacije se dešavaju. Odgovorni će biti kažnjeni. Profesor nije kriv. Postao je žrtva ovog incidenta. Vjerujem da neće biti takvih situacija više. Svako je više nego dobrodošao u Crnu Goru”, rekao je Abazović.

Rama pita odakle informacija da su Albanci zabrinuti.

“Glavni razlog zašto moramo da budemo mirni u ovom odnosu, jeste 100 posto pozitivna volja. Ne postoji nešto što hrani takvo ponašanje. Kada se ovakvo nešto desi, to je vijest i treba preduzeti mjere. Ali kobajagi patriote i nacionalisti su spremni da idu dalje i zapale plamen. To je sporadični sličaj. Od Abazovića sam čuo da je uradio sve i izvinio se profesoru, kao i sprovođenje procedure protiv odgovornih”, naglasio je Rama.

Dodaje da ako posle ovoga postablja se pitanje kada će biti strijeljani oni što su ovo uradili, “znam da bi Dritan volio da ih strijelja ali to neću uraditi”, šaljivo je poručio.

Rama o hidrocentralama

On kaže da nijesu uspjeli da blokiraju onu koja je bila pred kraj izgradnje.

“Preduzeli smo mjere da se Vjosa proglasi nacionalnim parkom. Dvije hidrocentale koje pominjete su nam poklon iz prošlosti. Otvorenim a ne namrgođenim Balkanom da se suočimo sa prošlošću”, poručio je.

O sustetu Vučić -Kurti i sporazumu

Abazović kaže da danas imamo dva važna sastanka, a to je i onaj u Briselu.

“Mislim da francusko-njemački plan je dobar i da imamo normalizaciju odnosa. Budućnost je u saradnji, poštovanju. Svako će na kraju imati dobro od toga”, kazao je.

Poruka Podgorice je da podržavamo dijalog i sporazum, dodao je.

“Ne podržavamo politike devedesetih, podjela i konflikta”, kazao je on.

Rama je poručio da Albanija nije super sila kao EU ili SAD, pa nam ne pripada da kažemo stranama u dijalogu bez uslova ili sa uslovima.

“Strane u dijalogu imaju odgovornost da odluče i platiće eventualno cijenu pogrešnih odluka. Nadam se i svim bićem se molim da situacija oko Kosova i Srbije uđe u put dijaloga, i da ih super sile ih uhvate za uvo “kada se svađaju u dvorištu iza škole””, naveo je.

Rama kaže da poštuje suverenitet dvije strane da odluče o tom pitanju.

“Želim da Vlada Kosova bude odlična i uspješna”,  naglasio je.

 

 

Potpisano je još devet sporazuma i memoranduma iz oblasti: energetike, ribarstva, zaštite bilja, socijalne zaštite, sporta, kulture i medija, odbrane, zdravlja kao i Sporazum o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Sveti Nikola-Puljaj na teritoriji Albanije.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

11.00 – “Sve spremno za G2G, događaj koji je nesumnjivo od regionalnog značaja. Dočekujemo delegaciju Vlade Republike Albanije koju predvodi premijer Edi Rama, a čine svi ministri i njihovi saradnici. Potpisaćemo 11 sporazuma. Akreditovano je preko 80 predstavnika medija”, saopštio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Naglasio je da će se potruditi da budu više nego dobri domaćini i da zajedničkom sjednicom dvije vlade u novootvorenoj zgradi CANU pošalju, kako kaže, sliku o jednoj drugačijoj i modernoj Crnoj Gori.

“Razvijamo dobrosusjedsku politiku i šaljemo poruku mira i saradnje cijelom Zapadnom Balkanu”, poručio je on.

Autor : Miraš Dušević

Izvor:

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 20:54h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:26h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:16h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:55h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:49h

Skip to content