Abazović: Narod u Crnoj Gori se vratio seoskoj i poljoprivrednoj proizvodnji; Joković: Činimo sve da smanjimo ogromnu zavisnost od uvoza hrane

Radio Titograd

15.11.2022, 15:24h

3 min

Ministri poljoprivrede Jugoistočne Evrope i šefovi delegacija okupili su se u Budvi i razgovarali o budućim planovima razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u regionu Jugoistočne Evrope i razmotrili proces regionalne saradnje u datim sektorima. Sastanak je bio usmjeren na značaj procesa i dosadašnjih dostignuća u integraciji zemalja /teritorija Zapadnog Balkana u Europsku Uniju (EU) u pogledu perspektive za razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Zahvalio bih se i drugim ministrima koji su prisutni, ovo je važan sastanka za Crnu Goru, i odlična prilika da razmjenimo mišljenja. Ovo su veoma teška vremena, gdje pored pandemije Kovid 19  imamo i postojeću krizu izazvanu agresijom Rusije na Ukrajine, tim prije, ovakvi sastanci su jako korisni i značajani”, kazao je premijer Dritan Abazović.

On je tom priliko naglasio da se tokom pandemije Kovid 19, poljioprivreda neočekivano razvila, jer se, kako je naveo, narod u Crnoj Gori ponovo vratio seoskoj i poljoprivrednoj proizvodnji.

“Juče je usvojen budžet, i drago mi je što se budžet za poljoprivredu povećava, kao i subvencije za ljude koji žele da se bave poljoprivredom. Moram istaći da će sektor poljoprivrede i enrgetike zavrijediti mnogo veću pažnju u narednom periodu, nego što je to bio slučaj ranije”, poručio je on.

Predstavljajući rezultate koji je Crna Gora postigla u oblasti poljoprivrede, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, izjavio je  da se država Crna Gora fokusirala na dvije privredne grane; poljoprivredu i turizam.

“Crna Gora bi jako osnažila poljoprivredu kad bi proizveli sve ono što bi potrošili naši dragi turisti koji dođu u Crnu Goru, i kada bi im ponudili proizvode koji se proizvode u Crnoj Gori. Mi svake godine povećavamo nacionalni budžet kako bi se poljoprivredna proizvodnja kretala željenim putem”, naglasio je ministar.

On je kao ključni problem kada je poljoprivredna proizvodnja posrijedi istakao problem migracije seoskog stanovništva u gradove.

“S tim u vezi, poljoprivrednom se na selima bave većinski starije stanovništvo i veoma mali broj mladih. Mi, sa svim mogućim mjerama koje postoje a koje crpimo iz nacionalnog budžeta, činimo sve što je u ovom trenutnku moguće da poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvoj  u Crnoj Gori podignemo na veći nivo, kako bi Crna Gora smanjila svoju ogromnu zavisnost od uvoza hrane”, kazao je Joković.

Zaista vjerujem da su ovakve prilike od velikog značaja za zemlje Zapadnog Balkana, u smislu pripreme za njihov puno članstvo u Evropskoj Uniji, kazao je njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir.

“Volio bih da se i u drugim oblastima poput oblasti poljoprivrede načine značajni iskoraci kao što je to slučaj u ovoj prilici. Mi u potpunosti zahvaljujemo svim ministrima poljoprivrede zemalja Zapadnog Balkana na svim koracima koje su učinili ka svom napretku, koji treba da rezultira punim članstvom u Evropskoj uniji, što i mi kao Republika Njemačka podržavamo”, kazao je on.

Ministri su elaborirali postignute rezultate u implementaciji IPARD programa u zemljama Zapadnog Balkana i značaj IPARD III programa koji predstavlja sredstvo za implementaciju Zelene agende za Zapadni Balkan, kao značaj slobodne trgovine i obaveza i mjera za obezbeđivanje slobodnog kretanje poljoprivrednih dobara, inputa i zaliha u svijetlu trenutnih geopolitičkih dešavanja.

Na ministarskom sastanku, koji je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  Crne Gore i SWG-a (Stalna Radna grupa za ruralni razvoj), potpisan je Memorandum o razumevanju za uspostavljanje partnerstva Zapadnog Balkana o očuvanju zemljišta koji će  biti jedan od važnih koraka ka uspostavljanju zajedničke politike u rješavanju   izazova koji nam slijede.

Tokom ovog skupa održano je više bilaterlanih sastanka sa ciljem rješavanja pitanja koja su u nadležnosti ministarstava poljoprivrede zemalja učesnica.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore preuzima predsjedavanje SWG Skupštinom i teži će da unaprijedi regionalnu saradnju i integracije u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja čitavog regiona Zapadnog Balkana.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

06:08h

Magazin, top2

29.11.2022. u 06:04h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

29.11.2022. u 05:59h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

29.11.2022. u 05:55h

Titogradske vijesti, top2

29.11.2022. u 05:37h

Titogradske vijesti, top2

29.11.2022. u 05:33h

Titogradske vijesti, top2

29.11.2022. u 05:24h

Skip to content