Abazović demantuje Vijesti: Dio delegacije kasnije doputovao, letjeli ekonomskom klasom, koristili voz, Uber…

Radio Titograd

20.09.2022, 13:15h

2 min

Foto:CDM

Netačna je informacija danas objavljena u tekstu ND Vijesti “Abazović u Vašington poveo 10 saradnika”, da je predsjednik Vlade na “konferenciju “Sloboda medija”, u organizaciji Transatlantske liderske mreže (TLN) u Vašingtonu, poveo je 10 saradnika”, saopšteno je iz Abazovićevog kabineta.

“Pomenutoj konferenciji, pored predsjednika Vlade Abazovića, prisustvovali su šefica Kabineta predsjednika Vlade Ana Rašović, savjetnik za vanjsku politiku Đorđe Radulović, savjetnik za medije Miloš Perišić i savjetnik za digitalne medije Radivoje Koprivica. To će značiti da je predsjednik Vlade na ovu Konferenciju poveo četiri, a ne 10 saradnika, kako je to danas objavljeno”, tvrde iz kabineta.

Konferencija “Sloboda medija” je, navode, samo jedan u nizu od pedesetak obaveza koje predsjednika Vlade očekuju tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Nejasno zašto samo jednu od pedesetak aktivnosti koji Abazovića očekuju u SAD, predstavlja kao jedini razlog dolaska u Vašington”, ističe se u saopštenju.

Primaran povod službenog putovanja Abazovića u Ameriku je, navode, predstavljanje države i izlaganje tokom zasijedanja Generalne skupštine UN, dok je put preko okeana iskorišćen i za važne sastanke, između ostalog, u Stejt departmentu.

“Takođe, netačno je da će 10 saradnika Abazovića boraviti tokom cijelog boravka premijera u SAD-u, već je njihov boravak usklađen sa radnim obavezama koje će trajati znatno manje od cjelokupnog boravka predsjednika Vlade. Očekujemo javno izvinjenje ND Vijesti i cijenjenog kolege novinara zbog objavljene dezinformacije, uvjereni da će Vijesti nastaviti, kao prethodnih 25 godina, da budu luča slobodnog, nezavisnog i profesionalnog novinarstva u Crnoj Gori”, poručuju iz kabineta Abazovića.

Ranije su, ističu, odgovorili da je od samog početka intencija Kabineta premijera bila da ovo službeno putovanje prođe uz što manje finansijskih troškova, pa je Kabinet u startu organizacije ovog putovanja preduzeo mjere uštede na svakom planu.

“Tako je na početku organizacije smanjen prvobitno planirani sastav delegacije, dok se trećina članova naknadno pridružila ostatku delegacije u Njujorku, sve sa ciljem uštede novčanih sredstava puta. Tokom organizovanja puta, odabrana je, iako najduža i najteža (13h leta), najjeftinija komercijalna ruta leta u ponudi, avionska linija Podgorica – Istanbul – Vašington, a premijer Abazović, zajedno sa delegacijom tokom putovanja, boravio je u ekonomskoj, a ne VIP klasi, sve sa ciljem uštede novčanih sredstava”, navode iz kabineta.

Tvrde da su za vrijeme boravka u Vašingtonu članovi delegacije koristili vozila preko aplikacije Uber, ne želeći da izlažu dodatnim troškovima namijenjenim za rent-a-car vozilo, koje se uglavnom koristi u te svrhe kada članovi delegacije putuju na sastanke.

“Za prevoz između Vašingtona i Njujorka, premijer sa dijelom svoje delegacije, koristio je voz kao najjeftinije prevozno sredstvo, a sve sa ciljem uštede sredstava. O troškovima sredstava, zbog službenog putovanja koje još traje, ne možemo u ovom trenutku sa preciznošću govoriti, ali preliminarno možemo reći da će zbog preduzetih mjera štednje cifra biti upola manja od rashoda koji bi bili u slučaju da u startu nijesu preduzete mjere štednje”, tvrde iz kabineta

Kada govore o broju članova delegacije, ponavljaju da je dio delegacije, zbog mjera uštede kasnije doputovao u Ameriku, kako bi bio od pomoći tokom boravka u Njujorku, gdje pored učešća na 77. sjednici UN, premijer ima niz drugih aktivnosti.

“Želimo naglasiti da će premijer tokom boravka u SAD imati nešto oko pedesetak aktivnosti i da je iz tog razloga broj članova delegacije sasvim opravdan i utemeljen. Primarni razlog posjete SAD-u, učešće premijera na 77. Generalnoj skupštini UN, iskorišteno je i za druge aktivnosti na političkom i ekonomskom nivou, pa će premijer u SAD boraviti od 16. do 27. septembra, dok je vrijeme trajanja boravka saradnika prilagođeno njihovim radnim obavezama i samim tim ograničeno na manji broj dana u odnosu na boravak premijera”, zaključuje se u saopštenju.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

07.12.2022. u 20:23h

Titogradske vijesti, top2

07.12.2022. u 18:10h

Titogradske vijesti, top2

07.12.2022. u 18:09h

Sport, top2

07.12.2022. u 17:55h

Titogradske vijesti, top2

07.12.2022. u 17:49h

Skip to content