Abazović će na Samitu Berlinskog procesa potpisati dva dokumenta

Radio Titograd

16.10.2023, 09:51h

2 min

Foto:Vlada CG

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović učestvovaće danas na Samitu lidera Berlinskog procesa u Tirani, gdje će potpisati dva dokumenta, Ugovor o osnivanju Centra za sajber-kapacitete Zapadnog Balkana (WB3C) i Regionalni sporazum o međusobnom priznavanju profesionalih kvalifikacija koji se odnosi na medicinske sestre opšte njege, doktore veterine, farmaceute i babice u kontekstu Sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA).

Kako je saopšteno iz Vlade, ovogodišnji Samit, deseti po redu, koji se po prvi put organizuje u regionu Zapadnog Balkana, fokusiraće se na napretke, izazove i perspektive regionalne integracije Zapadnog Balkana u kontekstu aktuelnih dešavanja. Takođe će se govoriti o benefitima koje države regiona mogu imati kroz evropske mehanizme i programe, koji predstavljaju ključ evropske strateške autonomije na globalnom nivou.

“Imajući u vidu da su regionalna saradnja i pristupanje Evropskoj uniji među glavnim vanjskopolitičkim prioritetima Crne Gore, učešće predsjednika Vlade Crne Gore dr Dritana Abazovića biće dodatna prilika da se predoče dosadašnji rezultati u okviru Berlinskog procesa, kao i da se ukaže na značaj istrajnosti u saradnji i redovnoj komunikaciji sa zemljama u regionu u okviru ove inciijative, te održavanje sinergije i dobrih odnosa sa susjednim državama”, navodi se u saopštenju.

Pored lidera država Zapadnog Balkana i njemačkog kancelara Olafa Šolca, na samitu će učestvovati i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, premijer Španije Pedro Sančez, premijer Nizozemske Mark Rute…

Berlinski proces je regionalna inicijativa koja je pokrenuta 2014. godine, s ciljem ubrzavanja integracionog procesa zemalja u regionu Zapadnog Balkana, kroz intenzivan razvoj multilateralnih odnosa sa državama članicama Evropske unije. Zasniva se na šest ključnih oblasti: vladavina prava, bezbjednost i migracije, povezanost, regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi, digitalna agenda i socio-ekonomski razvoj.

“Godišnji samiti lidera Zapadnog Balkana organizuju se s posebnim fokusom na infrastrukturnoj povezanosti i ekonomskom rastu zemalja u regionu. Iz Berlinskog procesa je nastao niz važnih deklaracija i sporazuma kojima se uređuju pitanja za integraciju regiona u zajednicu”, zaključuje se u saopštenju Vlade.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:42h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:24h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 09:21h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 09:18h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 08:37h

Skip to content