• Preko sajta seljak.me u Crnoj Gori prodata prva krava plaćena bitkoinom, nazvana Bitkoinka
 • Preko sajta seljak.me u Crnoj Gori prodata prva krava plaćena bitkoinom, nazvana Bitkoinka

  Preko sajta seljak.me u Crnoj Gori prodata prva krava plaćena bitkoinom, nazvana Bitkoinka

  U Crnoj Gori je preko platforme Seljak.me prodata prva krava plaćena bitkoinom, a krava je nazvana Bitkoinka.

  Prema riječima Anđele Bojić, sada već vlasnice Bitkoinke razlozi za ovakv potez leže u spoju poljoprivrede i modernih tehnologija.

  ,,U dogovoru sa kolegom Markom krava je plaćena bitkoinima, kad sam mu rekla da moji roditelju imaju u planu da kupe kravu predložio je da napravimo nešto inovativno i da to bude prva krava plaćena kriptovalutom u Crnoj Gori a možda i šire. Kao mlada osoba koja je aktivno uključena u poljoprivredu što kroz porodičnu proizvodnju, što kroz sadašnji posao, smatram da budućnost poljoprivrede leži u zdravom spoju poljoprivrede i tehnologije, a samo modernizovanje poljoprivrede povećava šanse da se mlađe osobe ohrabre našim iskustvom a nadam se da će se poljoprivrednici ugledati i početi da koriste neke savremene metode u poljoprivredi u ovom slučaju koristiti ovakav način plaćanja”, navela je Bojić.

  Slične riječi upućuje i osnivač sajta www.seljak.me koji ima niz neiscrpnih ideja u zanimljivom spoju poljoprivrede, modernih tehnologija, ali odnedavno i novog načina plaćanja.

  ,,Cilj ove transakcije je bio da još jednom kroz svoj rad ukažemo na spoj inovacije i poljoprivrede. Kriptovalute, od kojih je najpoznatija bitkoin su postale svakodnevnica. Nedavno je čak odrađen i prvi fudbalski transfer koji je realizovan kroz kriptovalute pa je naša misao bila kad mogu transferi kao i mnoge druge aktivnosti da se plaćaju kriptovalutama zašto da ne može i krava. Koleginica Anđela Bojić mi je saopštila da će u narednom periodu, njena porodica, koja se bavi stočarstvom u Gornjoj Morači planirati kupovinu krave. Dogovorili smo se da ovu transakciju odradimo kroz bitkoin i na taj način otvorimo jedno novo polje poljoprivrede naše zemlje, a prvenstveno poljoprivrednicima pokažemo kolike su mogućnosti digitalizacije poljoprivrede. Zahvaljujući agentu za kriptovalute Novaku Svrkoti transakcija je uspješno realizovana, na obostrano zadovoljstvo kupca i prodavca. Ovo je sigurno prva krava u regionu koja je kupljena kriptovalutama, a koliko raspolažemo sa informacijama može biti i šire“, kaže Marko Maraš.

  Digitalizacija je tu, kako pojašnjavaju, da poljoprivrednu proizvodnju podigne na jedan veći nivo, uz poštovanje postulata klasičnih pristupa, digitalizaija olakšava, ubrzava, oplemenjuje i modernizuje poljoprivredni proces, zato svi treba da budemo spremni da učimo, prihvatamo nove izazove, ali i da otvorimo novo polje, pa čak i ovo, kupoprodaju poljoprivrednih dobara kriptovalutama.

  ,,Dodao bih da želimo da iskažemo zahvalnost prema UNFAO i EBRD-u, od kojih smo dobili podršku za unaprijeđenje postojećih kapaciteta i zahvaljujući toj podršci možemo digitalizaciju da podignemo na jedan novi nivo. Uskoro očekujte još noviteta na polju digitalizacije poljoprivrede. Nadamo se da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u narednom periodu imati sluha za naše ideje s obzirom da ozbiljnije inovacije zahtijevaju i ozbiljniji pristup ovoj temi, kako kroz kadar i infrastrukturu, tako i kroz i finansije. Prihvatamo i podršku u kriptovalutama“, šalom zaključuje Maraš .

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News