• Baka koja je preživjela holokaust pjeva u hevi metal bendu
 • Baka koja je preživjela holokaust pjeva u hevi metal bendu

  Baka koja je preživjela holokaust pjeva u hevi metal bendu

  Inge Ginsberg (97), Jevrejka iz Austrije koja je preživjela holokaust, posljednjih godina pjeva u jednom hevi metal bendu.

  Ali po riječima Inge, njen najveći talenat nije pjevanje, već preživljavanje.

  Inge Ginsberg je rođena u Beču 1922, u bogatoj porodici Jevreja. Njen je otac uspio pobjeći u Englesku. Godine 1942. njena se majka obratila porodičnom prijatelju, koji je za sav nakit koji su posjedovali prošvercovao njenu porodicu u Švajcarsku, gdje su se smjestili u izbjeglički kamp. Kasnije je Inge vodila računa o špijunskoj vili, koju su koristile sovjetske snage.

  Nekoliko godina nakon rata Inge i njen prvi muž, muzički kompozitor Oto Kolman, preselili su se u Los Anđeles. Radili su u Holivudu - Inge je znala da svira klavir, te je sa suprugom komponovala pjesme za zvijezde kao što su Net King Kol i Din Martin.

  Po profesiji Inge je novinarka i pisac, ali se tokom posljednjih nekoliko godina izdvojila kao pjevačica metal benda "Inge & TritoneKings".

  "Moj najveći talenat nije pjevanje. To je preživljavanje. Stigla sam u Švajcarsku kao izbjeglica 1942. godine, a zatim sam čuvala špijunsku vilu u Luganu za tajnu službu", rekla je ona te dodala da je važno da ostanete aktivni i da se okružite mladim ljudima i "nastavite da isprobavate stvari koje nikada ranije niste radili".

  Kaže da je u jednom trenutku osjećala kao da niko ne želi da čuje ono što ona ima da kaže i da više niko ne obraća pažnju na starije osobe. Stoga su njeni mlađi prijatelji došli na ideju kako da plasiraju sve to što ona ima da kaže - ubijedili su je da upozna sve sa svojom poezijom preko death metal muzike.

  Inge pjeva u death metal bendu, ekstremnom žanru hevi metala koji se iz treš metala razvio u drugoj polovini osamdesetih.

  "Njujork tajms" je uradio mini-dokumentarac o Inge u kojem ona priznaje: "Ne mogu da pjevam. Ne mogu da iznesem melodiju. Hevi metal radi tako što samo moram da kažem riječi."

  Inge piše poeziju i recituje svoje pjesme kroz hevi metal melodije na engleskom i njemačkom jeziku.

  Svijet je veoma brzo zavolio ovu bakicu, Jevrejku koja "viče" svoju poeziju na engleskom i njemačkom, dok je prati metal muzika.

  Kao pisac, sve tekstove piše sama i redovno smišlja nove i svježe ideje za njihove materijale. Njene su glavne teme humanost, okolina, ljubav, mržnja i biti iskren prema sebi.

  "Hevi metal nije baš poezija, to je, zapravo, slanje poruka", rekla je Inge.

  Govoreći u dokumentarnom filmu o tome šta drugi misle o njenim hevi metal ambicijama, odgovorila je u svom stilu:

  "Iskreno, dragi moji, nije me briga. Ne zanima me."

   

   

   

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News