• Za promjenu pola muškarca 11 hiljada EUR
 • Za promjenu pola muškarca 11 hiljada EUR

  Za promjenu pola muškarca 11 hiljada EUR

  Fond za zdravstveno osiguranje odobrio je jednoj muškoj osobi, pripadniku LGBT populacije iz Crne Gore, da o trošku države promijeni pol, što je državu koštalo 11 hiljada eura.

  Iz Fonda je potvrđeno Danu da je Komisija za upućivanje osiguranika u inostranstvo odobrila intervenciju na jednoj privatnoj klinici u Beogradu.

  To je drugi slučaj promjene pola muške osobe iz Crne Gore, nakon što je prije tri godine Fond za zdravstveno osiguranje prvi put odobrio upućivanje na intervenciju promjene pola koja je tada zdravstveni sistem koštala 10,50 hiljada EUR.

  Iz Fonda su kazali da prošle godine nije bilo zahtjeva LGBT osoba za promjenu pola.

  “Imali smo u toku ove godine jedan zahtjev za upućivanje na intervenciju promjene pola i isti je u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju odobren od strane Komisije za upućivanje u inostranstvo. Troškovi postupka promjene pola iznose oko 11.000”,odgovorili su iz Fonda zdravstva.

  Na prilagođavanje pola u Crnoj Gori čekaju tri osobe, od ukupno pet koje su aktivne na grupama samopodrške koje se održavaju u Kvir Montenegru, dok je jedna uspješno okončala taj proces ove godine.

   

  Izvor:Mina

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News