• Vašington zaustavio pokretanje istrage o smrti Palestinaca
 • Vašington zaustavio pokretanje istrage o smrti Palestinaca

  Vašington zaustavio pokretanje istrage o smrti Palestinaca

  Vašington zaustavio pokretanje istrage o smrti Palestinaca

  SAD su blokirale usvajanje prijedloga Savjeta bezbjednosti UN da se pokrene nezavisna i transparentna istraga o ubijanju Palestinaca tokom protesta na granici Gaze sa Izraelom.

  Mediji su ranije prenijeli da je Kuvajt pozvao na vanrednu sjednicu Savjeta, kako bi se razmotrio prijedlog te države o istrazi nakon ubistva 59 Palestinaca.

  U prijedlogu se zahtjevalo i to da se sve države pridržavaju rezolucije Savjeta bezbjednosti UN u kojoj se sve zemlje pozivaju da ne premještaju diplomatske misije u Jerusalim.

  Dvojica neimenovanih UN diplomata su za AP izjavili da ambasadori UN nijesu uspjeli jednoglasno da se saglase sa prijedlogom Kuvajta. Za sada nije poznato da li se još neko osim SAD usprotivio prijedlogu o istrazi, piše "Indipendent".

  SAD su juče otvorile Ambasadu u Jerusalimu, a ceremoniji otvaranja su prisustvovali članovi delegacije iz Vašingtona, među kojima su bili ćerka predsjednika SAD Donalda Trampa Ivanka i njegov zet Džared Kušner.

  Najmanje 59 Palestinaca poginulo je u obračunima sa izraelskim bezbednosnim snagama tokom protesta koji su na granici između Gaze i Izraela organizovani povodom otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu.

  U okršajima je povređeno više od 2700 ljudi, a izraelske snage tvrde da su samo branile svoje granice i optužuju militantnu grupu "Hamas" da koristi civile kako bi prikrili napade.

   

  Izvor: Blic

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News