• "Umro je drug Tito“, ova rečenica spikera Miodraga Zdravkovića i danas odzvanja Balkanom

  Na danšnji dan navršava se  41 godina od smrti predsjednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita.

  "Umro je drug Tito“, ova rečenica spikera Miodraga Zdravkovića i danas odzvanja u ušima mnogih građana.

  Tog dana, 4. maja, cijela Jugoslavija je stala, svih šest republika u šoku je dočekalo vijest o smrti maršala.

  Njegova sahrana ostala je dan koji se pamti, mnogi svjetski zvaničnici prisustvovali su posljednjem ispraćaju Tita. Iz više od 120 zemalja svijeta došli su predstavnici više od 200 partija, kako bi prisustvovali njegovoj sahrani. Televizijski prenos sahrane preuzele su televizijske stanice u više od 40 zemalja.

  Čuveni Plavi voz, krenuo je 5. maja iz Ljubljane, kako bi obišao poslednji počasni krug i tako mu odao poštu. Voz je preko mnogih mjesta, stigao u Beograd, gdje ga je dočekala ogromna masa ljudi.

  Tito je odlikovan sa 16 najviših Jugoslovenskih ordena, kao i 98 oredna koji su mu dodeljeni u preko 50 zemalja širom svijeta. Neka od najvažnijij odlikovanja jesu Orden narodnog heroja, koji je dobio čak tri puta, Orden junaka socijalističkog rada, Orden Lenjina (SSSR).

  Doživotni predsjednik SFR Jugoslavije bio je nadomak dobijanja jednog od najvećih svjetskih priznanja, Nobelove nagrade za mir, koja mu je izmakla za jedan glas.

  Josip Broz Tito bio je lider Komunističke partije Jugoslavije od 1937. do 1980. godine, a 1953. godine postao je i doživotni predsjednik Socijalističke federativne republike Jugoslavije, što je i ostao do svoje smrti 1980. godine.

  Tokom Drugog svjetskog rata, Tito je bio vođa Narodnooslobodilačke borbe naroda Jugoslavije.

  Jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih, uz Nehrua, Nasera, i Sukarna. Bio je počasni član svih akademija u Jugoslaviji i mnogih u inostranstvu.

  Nehruovu nagradu (Indija) dobio je 1973. za međunarodno razumjevanje. Titovi govori, članci i ostali politički i teorijski radovi objavljeni su u više izdanja u SFRJ i u inostranstvu.

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News