• U Nacionalnim parkovima spremni za nove projekte koji će unaprijediti ponudu
 • U Nacionalnim parkovima spremni za nove projekte koji će unaprijediti ponudu

  U Nacionalnim parkovima spremni za nove projekte koji će unaprijediti ponudu

  Nacionalne parkove Crne Gore do 16. decembra prošle godine posjetilo je 449.243 posjetioca što je 38 odsto više u odnosu na isti period 2017, tako da ovu turističku godinu ocjenjuju kao veoma uspješnu.

  Direktor preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore Elvir Klica za Pobjedu kaže da za ovu godinu planiraju niz projekata na međunarodnom i domaćem nivou kako bi unaprijedili ponudu i poboljšali turistički proizvod.

  ''Najveći broj posjetilaca imali smo u NP ,,Durmitor“, ali su i ostali nacionalni parkovi - ,,Prokletije“, ,,Lovćen“, ,,Biogradska gora“ i ,,Skadarsko jezero“ privlačili različite ciljne grupe zahvaljući svojoj raznovrsnoj turističkoj ponudi'' - kazao je Klica.

  Uprkos brojnim izazovima, poslovnu 2018, ocjenjuje veoma uspješnom.

  ''Pomaci su vidljivi na svim poljima poslovanja, a naročito u segmentu finansija. Uspjeli smo da implementiramo najveći broj preporuka Državne revizorske institucije, čime smo obezbijedili stabilne finansijske osnove kao neophodan preduslov za realizaciju svih daljih aktivnosti'' - kazao je Klica.

  Pored zaštite, očuvanja i promocije pet nacionalnih parkova, te unaprijeđivanja bogatog biodiverziteta i zaštite prostora Ulcinjske solane već četvrtu godinu, odlukom Vlade od novembra prošle godine, podsjeća on, dobili su na upravljanje i zaštićeno prirodno dobro Botanički vrt Dulovine, u Kolašinu.

  Kada je riječ o infrastrukturi, Klica izdvaja projekat rekonstrukcije dva nacionalna restorana „Crno jezero“ u NP ,,Durmitor“ i „Biogradsko jezero“ u NP ,,Biogradska gora“, čime je upotpunjena ponuda, obezbijeđen kvalitetniji nivo turističke usluge.

  ''Pozivam građane da budu naš partner i da zajedno sa nama čuvaju i unapređuju crnogorske nacionalne parkove'' – kaže Klica.

  Ističe da je za upravljanje prostorima zaštićene prirode značajna i međunarodna saradnja.

  ''Razmjena mišljenja i ideja sa zaštićenim područjima regiona će biti aktuelna i u narednom periodu. Ostvarili smo saradnju sa NP ,,Švarcvald“ iz Njemačke, lani smo razmijenili iskustva sa poljskim nacionalnim parkom, kao i predstavnicima makedonskog Nacionalnog parka ,,Mavrovo“. Na pragu smo postizanja konkretnijih rezultata u saradnji sa turskim nacionalnim parkovima uz pomoć Ambasade Turske i Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA)'' - naglašava Klica.

  Kako ističe Klica, ključni cilj Nacionalnih parkova je podsticanje valorizacije prirodnih i kulturnih vrijednosti na principima održivosti, u składu sa dobrim praksama razvijenih evropskih parkova.

   

   Izvor: Pobjeda

   

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News