• U Bijelom Polju čopori pasa opasnost za građane
 • U Bijelom Polju čopori pasa opasnost za građane

  U Bijelom Polju čopori pasa opasnost za građane

  Nakon što je protekle sedmice zabijelio drugi ovosezonski snijeg, poslije kratkotrajnog “zatišja” na području bjelopoljske opštine broj životinja bez vlasnika svakodnevno se uvećava, i predstavljaju opasnost za građane i stoku. Iz raznih područja, stižu informacije da psi lutalice haraju stoku tamošnjim domaćinima.

  Prije nekoliko dana napadnuto je stado ovaca domaćina u selu Čokrlije, pišu Dnevne novine.

  Među građanima se ponovo aktuelizovalo pitanje izgradnje azila za pse jer smatraju da je to adekvatno rješenje za njihovo zbrinjavanje. Preduzetnik iz Rasova Vehbo Čoković upozorava da je prisutna najezda pasa lutalica.

  “U Rasovu koje važi za jedan od najvećih mjesnih centara ne samo u Bijelom Polju, nego i državi, sve je izraženije prisustvo pasa lutalica. Mogu se vidjeti gotovo na svakom koraku a posebno je opasno kretanje noću i neosvijetljenim prostorom gdje postoji opasnostda napadnu”, upozorava Čoković.

  On podsjeća da je prije nekoliko godina imao “bliski susret” sa psom lutalicom.

  “To se upravo desilo u gradskom području kada me pas lutalica iznenada ugrizao za nogu. Prošao sam kompletan medicinski tretman koji se tiče ugriza te životinje, te sam bio prinuđen da tužim opštinu, odnosno njene nadležne službe i ostvario na sudu adekvatnu odštetu”, ističe Čokovič.

  Predsjednik bjelopoljskog Saveza NVO Uglješa Prebiračević nedavno je potvrdio za DN novine da prisustvo pasa lutalica na javnim površinama poprima zabrinjavajuće razmjere.

  Prebiračević sumnja da pojedine lokalne uprave iz okruženja, da bi se oslobodile pasa lutalica na svom području, organizovano ili individualno transportuju ih na područje bjelopoljske opštine.

  “Apelujemo na Upravu policije da se uključi i u saradnji sa našom lokalnom upravom pokušaju riješiti problem. Ranije su nevladinom sektoru prijavljeni slučajevi da prevozna sredstva registarskih oznaka nekih gradova i mjesta iz okruženja, istovaraju pse lutalice u prigradskim i gradskim naseljima. Zbog takvih informacija treba da reaguje policija i ispita takve navode. O štetama koje pričinjavaju psi lutalice na seoskom području, suvišno je i govoriti”, upozorava Prebiračević.

   

   

   Izvor: Dnevne novine

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News