• Tramp optužio Berlin da je zarobljenik Rusije; Merkel: Vodimo nezavisnu politiku
 • Tramp optužio Berlin da je zarobljenik Rusije; Merkel: Vodimo nezavisnu politiku

  Tramp optužio Berlin da je zarobljenik Rusije; Merkel: Vodimo nezavisnu politiku

  Tramp optužio Berlin da je zarobljenik Rusije; Merkel: Vodimo nezavisnu politiku Foto: vesti.rs

  Američki predsjednik Donald Tramp je, uoči samita NATO-a, pokrenuo snažan javni napad na Nemačku zbog podrške sporazumu sa Rusijom oko izgradnje gasovoda u Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin "zarobljenik Rusije".

  Vodimo nezavisnu politiku i donosimo nezavisne političke odluke, odgovorila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

  "Ja sam lično iskusila na koji način je Sovjetski savez kontrolisao dio Nemačke. Veoma sam srećna što danas živimo ujedinjeni u slobodi, u Saveznoj Republici Nemačkoj. Zbog toga možemo da kažemo da možemo da vodimo nezavisnu politiku i donosimo nezavisne političke odluke. To je veoma dobro, posebno za ljude u istočnoj Nemačkoj", rekla je Merkelova.

  Samit NATO-a u Briselu se održava u trenutku napetosti zbog "trgovinskog rata " jer je Donald Tramp uveo carine na čelik i aluminijum iz Evorpske unije, Kanade i Kine.

  Države članice NATO nijesu saglasne po mnogim pitanjima, uključujući i novi ruski gasovod ka Njemačkoj, ali je Alijansa jača kada se svi drže zajedno i ispuniće očekivanja u pogledu povećanja davanja na odbranu, izjavio je Jens Stoltenberg, prenosi Rojters.

  Navodi se da je Stoltenberg to poručio sat  nakon što je Donald Tramp optužio Njemačku da je "zarobljenik" snabdjevanja energentima iz Rusije.

  Stoltenberg je kazao da nije na NATO-u da odlučuje o gasovodu, već da je to nacionalna odluka. On je naveo i da su se, i pored toga što Tramp koristi veoma direktan jezik kada su u pitanju troškovi odbrane, svi saveznici saglasni oko podjele tereta i da je u 2017. zabilježeno najveće povećanje u davanjima za odbranu kakvo nije viđeno jednu cijelu generaciju.

   

   Izvor: RTS

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News