• STANIĆ: Svake nedjelje nam se desi po
 • STANIĆ: Svake nedjelje nam se desi po

  STANIĆ: Svake nedjelje nam se desi po "jedno Bioče" od korone, ali to ne potresa skoro nikog

  U savremenom svijetu smo navikli da što je moguće više informacija saopštavamo kroz numerički iskaz, kroz brojeve. Od sporta do ekonomije, rasta BDP-a, turizma...

  Kada govorimo o epidemiji korona virusa čini se da smo kroz dnevni prikaz brojki od marta mjeseca oguglali na tragediju koja se dešava u našem okruženju, koju osjećaju hiljade familija. Pritisnuti svakodnevnom borbom za egzistenciju postajemo kao društvo pomalo ravnodušni i umorni od priče o virusu.

  Tu je i dio javnosti, koji suprotno civilizacijskom napretku, vjeruje da virus ne postoji i da je sve to zavjera, mada takvi vjeruju i da je zemlja ravna ploča i da postoje ljudi-reptili. Takvi su očigledan dokaz da evolucija nema uvijek progresivan tok.

  U Crnoj Gori je u proteklih sedam dana - od 13. do 20. novembra - tešku bitku sa korona virusom izgubilo 56 naših sugrađana. Iza svakog od njih ostale su porodice, prijatelji, komšije, kolege... I, svi ostali kojima će nedostajati. Svako od njih je imao svoje želje, planove za budućnost i želju da dočeka novo ljeto.

  Nedostatak svijesti koliki je gubitak 430 života od virusa ove godine doprinosi tome da i dalje nastavljamo da se ponašamo neodgovorno, pogotovo prema starijim sugrađanima. U kolektivnom sjećanju je ostala nesreća na Bioču kad je poginulo 46 ljudi. Svake nedjelje nam se desi po "jedno Bioče" od korone, ali to ne uzbuđuje skoro nikog, osim onih koji se neumorno bore sa virusom već mjesecima, ili onih koji su izgubili najbliže.

  Ukupan broj preminulih od početka novembra je 112 i ovim tempom će taj broj doći do 200 do kraja mjeseca. U kompletnom mjesecu novembru 2019. godine je preminulo ukupno 543, a godinu ranije 546 ljudi u našoj zemlji, što znači da će korona biti sigurno najčešći uzrok smrti, ne samo u ovom mjesecu.

  Ovi podaci, pogotovo za neke opštine, slični su podacima iz Begrama i ostalih gradova na sjeveru Italije koji su kroz ovaj pakao prošli na proljeće. Danas već svako od nas lično zna nekoga ko je izgubio člana porodice zbog virusa, dok se smo se na proljeće o rijetkim smrtnim slučajevima informisali samo preko medija.

  Zbog toga je zadnji momenat da se kao društvo uozbiljimo. Da prestanemo da se vraćamo na događaje odranije, kao opravdanje za današnji nemar i nepoštovanje mjera. Ne smijemo nove greške, u odnosu prema zdravlju, pravdati starim.

  Svakog dana se virus potvrdi kod 500-600 ljudi. Od njih će 6 do 10 preminuti u roku od 10-20 dana.

  Zbog toga moramo konačno početi da slušamo savjete i preporuke onih kojima je borba protiv virusa posao i koji su za ovu oblast stručni. Samo tako možemo zajednički "spasiti" 10-tak života dnevno. Od svih nas pojedinačno ta borba zavisi, a pokazali smo da kad smo složni možemo savladati sve nesreće i nedaće koje nas snađu. Zbog toga je potrebno da napravimo taj mali napor kako bi se izborili sa ovom globalnom pandemijom, a ako ljekari, medicinske sestre, nemedicinsko osoblje, radnice u trgovinama, zaposleni u školstvu i brojni drugi nose maske ili zaštitna odijela tokom cijelog dana, možemo se i mi ostali pridržavati toga - barem na par sati koliko provedemo napolju dnevno - ili odložiti kućnu posjetu prijateljima za neko drugo vrijeme.

   

  Autor:Mirko Stanić

  Izvor:Portal Analitika

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News