• Samit u Sofiji još jedna potvrda EU perspektive za Zapadni Balkan
 • Samit u Sofiji još jedna potvrda EU perspektive za Zapadni Balkan

  Samit u Sofiji još jedna potvrda EU perspektive za Zapadni Balkan

  Samit u Sofiji još jedna potvrda EU perspektive za Zapadni Balkan

  Samit u Sofiji biće još jedna potvrda evropske perspektive za cio Zapadni Balkan. Međutim, lideri 28 zemalja članica Evropske unije (EU) neće biti u stanju da ponove, a još manje unaprijede, obećanje dato još prije 15 godina.

  Sastanak na najvišem nivou između EU i Zapadnog Balkana je prvi poslije Samita u Solunu održanog 2003. godine, kada je zemljama regiona obećano punopravno članstvo u EU. Ovog puta, u bugarskoj prijestonici, lideri EU zemalja će jedino potvrditi "evropsku perspektivu za zapadnobalkanske partnere".

  Već je izvjesno da Samitu u Sofiji neće prisustvovati svi lideri EU zemalja.

  Španski premijer Mariano Rahoj se neće pojaviti u zgradi u četvrtak jer ne želi da bude za istim stolom gdje se Kosovo tretira ravnopravno sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana. Evropski izvori su potvrdili da su već na početku organizovanja ovog susreta znali da španski premijer neće prisustvovati sastanku.

  Bez obzira na odsustvo jedne zemlje, za EU je veliki uspjeh što je pronađen diplomatski jezik u zajedničkoj deklaraciji koji je dozvolio da potpisnici Sofijske deklaracije budu sve članice EU, uključujući i one koje nisu priznale kosovsku nezavisnost.

  Tekst Deklaracije je već usaglašen. Ona će biti formalno usvojena na kraju samita, 17. maja, a isti tekst će formalno podržati i sve zemlje Zapadnog Balkana.

  Ovaj samit bi trebalo da bude vrhunac bugarskog predsjedavanja. Jedina ključna stvar Samita leži u činjenici da se poslije 15 godina sastaju lideri EU i lideri Zapadnog Balkana – evropske teritorije gdje bi trebalo u jednom trenutku da se proširi evropska porodica.

  Izvjesno je da EU neće pauzirati ovoliko za naredni susret sa partnerima iz regiona. Hrvatska je već javila da će organizovati ovakav format susreta prilikom njenog predsjedavanja EU, 2020. godine.

  Postoje već inicijative unutar EU da samiti sa Zapadnim Balkanom budu institucionalizovani u briselskoj agendi.

  Evropski izvori su potvrdili da će se na marginama Samita u Sofiji ponovo sastati premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Dimitris Cipras u okviru pregovaračkog procesa koji bi vodio do pronalaska rješenja za spor oko imena.

  Evropski diplomatski izvori su naglasili da ne očekuju prodor u Sofiji ali da su ohrabreni "pozitivnim signalima" koji pristižu. Isti izvori su upozorili da već postoji kalendarski pritisak oko ovog pitanja.

  Naime, jedan evropski zvaničnik je naglasio da je početak juna posljednji rok za pronalazak rješenja u vezi sa imenom kako bi EU bila u stanju da dozvoli otvaranje pristupnih pregovora između Skoplja i Brisela krajem juna, kada EU na nivou šefova država a i vlada raspravlja o proširenju.

  Neformalna večera, kako je saopšteno portalu Antena M, na kojoj će učestvovati šefovi vlada ili država zemalja članica EU i zapadnobalkanskih država, zakazana je za danas u 18 sati.

  Nakon 19.30 sati mogle bi se očekivati prve izjave ali to još nije potvrđeno.

   

   

   Izvor: RFE/Antena M

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News