• SAD: Dezerter uhapšen posle 35 godina skrivanja
 • SAD: Dezerter uhapšen posle 35 godina skrivanja

  SAD: Dezerter uhapšen posle 35 godina skrivanja

  SAD: Dezerter uhapšen posle 35 godina skrivanja
  Foto: EPA
   
  Decenijama je koristio lažni identitet, saopštile su vlasti.
   
  Vilijam Hauard Hjuz Junior, koji je svojevremeno prošao najstrožu bezbjednosnu provjeru, uhapšen je u srijedu u svom domu posle istrage prevare, saopštila je kancelarija ratnog vazduhoplovstva za specijalne istrage.
   
  On je posle hapšenja rekao vlastima da je bio depresivan zbog služenja u američkoj vojsci i da je odlučio da ode. Naveo je da je stvorio lažni identitet i da je od nestanka 1983. godine živeo u Kaliforniji. 
   
  Optužen je za dezerterstvo, usled čega bi mogao da bude osuđen na pet godina zatvora, na novčanu kaznu i na nečasno otpuštanje iz vojske. 
   
  Prije nestanka, radio je na povjerljivom planiranju i analizi kontrolnih, komandnih i komunikacionih sistema nadzora u NATO-u tokom Hladnog rata. Bio je specijalista za radare. U trenutku nestanka bio je 33-godišnji samac, a poslednji put je viđen kako podiže više od 28.000 dolara u Albukerkiju, ljeta 1983. godine, po povratku sa dvonedjeljnog odmora iz Evrope. 
   
  Kancelarija ratnog vazduhoplovstva za specijalne istrage navela je da nema nagovještaja da je Hjuz bio povezan s tadašnjim Sovjetskim Savezom niti da je odao bilo koju povjerljivu informaciju. 
   
  Na potjernici američkog ratnog vazduhopvstva je još nekoliko pripadnika koji su od 80-ih godina u bjekstvu iz različitih razloga, od optužbi u vezi s narkoticima do bezbjednosnih pitanja. 
   
  Vlasti su prošle godine uhvatile jednog od bjegunaca na Floridi koji je živio pod lažnim identitetom od 1972. godine.
   
   
  Izvor: Tanjug

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News