• Romi u Baru gladni, goli i bosi žive na smetlištima
 • Romi u Baru gladni, goli i bosi žive na smetlištima

  Romi u Baru gladni, goli i bosi žive na smetlištima

  Foto: Dnevne novine Dan

  U djelovima naselja Sokolana i pod Volujicom, označenim kao crne ekološke tačke u opštini Bar u poslednjih 20 godina na ivici egzistencije živi pedesetak romskih porodica. Iako se ova naselja nalaze na samo nekoliko stotina metara od centra grada, higijenski uslovi su ispod svakog minimuma. Gladni, goli i bosi žive na smetlištu.

  Naser Kraja, samostalni savjetnik za manjinska prava i slobode u Opštini, podsjeća da veći dio pripadnika romske i egipćanske populacije na teritoriji opštine živi u neformalnim naseljima pod Volujicom, u Sokolani, Sutomoru kod odmarališta Crvenog krsta, dok je manji broj tih naselja raspoređen na ostalom dijelu teritorije opštine.

  -Prema našim istraživanjima, u tim naseljima živi oko 265 stanovnika, uglavnom u improvizovanim limenim objektima i u dosta nehumanim uslovima. Ti su objekti obično izgrađeni na državnom zemljištu, što dodatno usložnjava proces legalizacije, a samim tim i podrške u smislu poboljšanja uslova stanovanja i obezbjeđivanja komunalne infrastrukture. Kada je riječ o opremljenosti, podaci pokazuju da je manji broj domaćinstva priključen na elektromrežu, vodovod i kanalizaciju, ali nemaju pristup internetu i ostalim tehnološkim dostignućima - kaže on.

   

  Naglašava da lokalna vlast ima posebnu ulogu u realizaciji mjera za unapređenje položaja Roma i Egipćana u prioritetnim oblastima života, kao što su obrazovanje, zapošljavanje, adekvatno stanovanje, pristup zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, pribavljanje ličnih dokumenata i zaštita od diskriminacije.

  -Pristupilo se izradi dokumenta koji će na kvalitetan način tretirati njihove potrebe i sva pitanja vezana za rješavanje problema s kojima se suočavaju. Lokalni akcioni plan za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u opštini Bar za period 2020-2022. godine predstavlja planski akt kojim lokalna uprava definiše mjere za sprovođenje politike u pravcu suštinske i održive integracije ove populacije u svim društvenim oblastima. Lokalna uprava kroz niz aktivnosti u toku svog svakodnevnog funkcionisanja pruža im podršku i pomoć, s ciljem obezbjeđivanja egzistencijalnih potreba i poboljšanja kvaliteta života. Većina pripadnika romske i egipćanske populacije su lica u stanju socijalne potrebe, pa im Opština Bar često izlazi u susret, kako samostalno, tako i u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Opštinskom organizacijom Crvenog krsta. Preduzete mjere i aktivnosti u cilju poboljšanja položaja Roma i Egipćana rezultirale su veoma značajnim i vidnim, ali ne i posve dovoljnim pozitivnim promjenama - kaže on, i dodaje da su pokrenuli proces identifikacije i stvaranja baze podataka pripadnika RE populacije kao mogućih korisnika socijalnog stanovanja, a kao preduslov za pristupanje izradi i donošenju dva dosta značajna dokumenta iz te oblasti- lokalnog programa socijalnog stanovanja i odluke o socijalnom stanovanj

  Predstavnik romske i egipatske zajednice Vilson Nerda ističe da je poseban problem svih porodica neriješeno stambeno pitanje. Kaže da se u poslednjih godinu dana ništa nije popravilo.

  -Naš narod živi na lokacijama na kojima ima najviše smeća, tražeći tako rješenje svog najbolnijeg pitanja, krova nad glavom. Odgovora i pomoći ni od koga. U 21. vijeku živimo bez vode, struje, kanalizacije, ljudi preživljavaju u katastrofalnim uslovima. Uzalud naši vapaji da nam se riješi pitanje krova nad glavom. Napisali smo mnoge predstavke, žalbe, ali do danas je sve bilo uzalud. Apelujem na Vladu i Opštinu da se što prije pozabave ovim problemom. Kontaktirao sam mnoge nevladine, ali i vladine organizacije, apelujući da nam se izađe u susret i pomogne u rešavanju brojnih problema - kaže on.

   

   

  Izvor:Dan

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News