• Podmorski kabl izdržao naponski test
 • Podmorski kabl izdržao naponski test

  Podmorski kabl izdržao naponski test

  Podmorski kabl izdržao naponski test

  Italijanska kompanija Terna sa uspjehom je izvela probu podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije u ukupnoj dužini, saznaje Pobjeda.

  Naponski test podmorskog kabla izveden je uspješno, što znači da je kabl u cjelosti tehnički ispravan i spreman za nesmetano funkcionisanje i upotrebu, rečeno je Pobjedi iz izvora bliskih učesnicima projekta energetskog povezivanja Crne Gore i Italije.

  Komercijalna upotreba kabla planirana je za narednu godinu, čime će Crna Gora postati energetsko čvoriste regiona i dio evropske energetske zajednice povezujući se sa energetskim sistemom Italije i Zapadne Evrope, čime će postati energetska spona Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom.

  Do kraja godine očekuje se i završetak radova na konvertorskom postrojenju kompanije Terna Crna Gora u Lastvi Grbaljskoj, vrijednom oko 100 miliona eura, koje se nalazi u neposrednoj blizini trafostanice Lastva, koju u okviru istog projekta gradi Crnogorski elektroprenosni sistem. To će stvoriti sve građevinske i tehničke preduslove za početak operacija sinhronizacije podmorske infrastrukture sa nacionalnom prenosnom mrežom.

  Ta konvertorska stanica ima za cilj ne samo usmjeravanje energije, već je glavna funkcija tog postrojenja transformacija – konvertovanje jednosmjerne struje koja se prenosi podmorskim kablom u naizmjeničnu, koja potom ulazi u elektro-energetske sisteme Crne Gore i Italije.

  Terna je 18. februara prošle godine završila polaganje podmorskog energetskog kabla između Italije i Crne Gore. Ukupna dužina kabla između Peskare i Rta Jaz iznosi 455 kilometara, od čega je dužina podmorskog dijela 433 kilometra.

   

   

  Izvor: Pobjeda

   

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News