• Počeo Samit NATO-a:
 • Počeo Samit NATO-a:

  Počeo Samit NATO-a: "Veliki izazovi, vidljive razlike među članicama"

  Počeo Samit NATO-a: "Veliki izazovi, vidljive razlike među članicama"

  Samit NATO, na kome će Crna Gora prvi put učestvovati kao članica Alijanse, počeo je danas u Briselu.

  Crna Gora prvi put učestvuje kao punopravna članica a delegaciju predvodiće predsjednik Milo Đukanović. Sastancima će prisustvovati ministri vanjskih poslova i odbrane Srđan Darmanović i Predrag Bošković.

  Generalni sekretar Alijanske Jens Stoltenberg istakao je da svaki Samit važan ali da je ovaj od posebnog značaja jer se, kako je naveo, NATO suočava sa bezbjednosnim izazovima i prijetnjama koje su bez presedana. “Istovremeno su vidljive razlike i neslaganja medju saveznicama”, poručio je Stoltenberg.

  Zato je, naglasio je Generalni sekretar, važno da se sa Samita pošalje poruka da ujedinjeni možemo da uradimo više. “Siguran sam da ćemo to uspjeti uprkos neslaganjima i raspravama”, uvjeren je Stoltenberg.

  Opet je ranije danas Stoltenberg govorio o podjeli tereta kad je posrijedi budžet. Zemlje članice su počele da ulažu više novca u odbranu. Procjena je da Evropa i Kanada trošiti dodatnih 266 milijardi dolara za odbranu u narednih šest godina.

  “Idemo u pravom smjeru. Snažan NATO je važan za Evropu ali i Sjedinjene države. Važno je da pokažemo da ovaj Samit, uprkos različitim mišljenjima, možemo da se dogovorima kako bi NATO bio jak temelj transatlantske unije”, zaključio je Stoltenberg.

   

   

  Izvor:antenam.net

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News