• Osnovni sud u Nikšiću odbacio tužbu CGO protiv Vujovića
 • Osnovni sud u Nikšiću odbacio tužbu CGO protiv Vujovića

  Osnovni sud u Nikšiću odbacio tužbu CGO protiv Vujovića

  Osnovni sud u Nikšiću odbio je kao neosnovan zahtjev nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje koja je tužbom tražila da im predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije Ranko Vujović zbog „povrede ugleda pravnog lica“ isplati jedan euro.

  CGO tužio je Vujovića zbog izjave koju je dao Pobjedi krajem aprila prošle godine, u kojoj je naveo da oni dezinformiš u javnost finansijskim izvještajima vezanim za finansiranje medija u državi, kao i da je „samo u Crnoj Gori moguće da Delegacija Evropske unije tu istu nevladinu organizaciju sponzoriše i bude sponzor otvorenog miješanja jedne nevladine organizacije u uređivačku politiku RTCG“.

  ''Obavezuje se tužilac da tuženom nadoknadi troškove parničnog postupka, u ukupnom iznosu od 363 eura u roku od 15 dana, po pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja'' - piše u presudi u koju je Pobjeda imala uvid, a koja je donešena 3. januara.

  Komentarišući ishod presude, Vujović je za Pobjedu kazao da je zahvalan CGO-u što mu je pružio priliku da na suđenju na neposredan način predstavi „sve vrste manipulacija kojima se služila ova organizacija prilikom sastavljanja izvještaja o takozvanoj dodjeli sredstava medijima od strane države“.

  ''Godinama je ova organizacija obmanjivala crnogorsku javnost i uvećavala višestruko iznose koje je država po raznim osnovama isplaćivala medijima. Time je stvarala sliku kod međunarodnih organizacija kako se država nekim ogromnim sredstvima miješala u medijsko tržište i stvarala neravnopravan ambijent za poslovanje medija u Crnoj Gori'' - pojasnio je on.

  Kako je kazao, CGO na suđenju nije ponudio nijedan kontra argument na dokaze koje je on prezentovao.

  ''Tako da sudija nije ni mogao da prihvati njihov stav da se radilo o povredi časti i ugleda. Moja izjava nije imala cilj bilo kakvo klevetanje, već utvrđivanje nespornih činjenica kad je riječ o izdvajanju novaca za medije. Nadam se da će nam novi Zakon o medijima, kada bude implementiran, omogućiti da dođemo do zaista istinitih podataka o finansijskim relacijama između državnih organa i medija'' - rekao je Vujović.

  Advokat Sergej Sekulović koji je u ovom slučaju zastupao CGO kazao je da će se na ovu presudu žaliti.

  ''Iz obrazloženja ove prvostepene presude jasno se vidi da kredibilitet CGO nije doveden u pitanje. Naprotiv, CGO se u obrazloženju jasno tretira kao prominentna nevladina organizacija. Svakako da se sa presudom i tumačenjem sudije Osnovnog suda u Nikšiću ne slažemo u dijelu određenja prema tužbenom zahtjevu, pa ćemo stoga uložiti žalbu, jer čvrsto vjerujemo da su granice slobode izražavanja prekoračene u ovom slučaju'' - smatra Sekulović.

  U obrazloženju presude, sutkinja Sanja Nikić osvrnula se na to da je Vujović na ranijim suđenima istakao da je tužba Centra za građansko obrazovanje zapravo potvrda njegovih navoda, „jer da je tužilac organizacija koja zaista razumije i istinski baštini slobodu izražavanja, ona nikad ne bi bila napisana, niti predata sudu“.

  ''Naveo je da je sloboda izražavanja javni i kritički dijalog suprotstavljanja mišljenja, potkrijepljena činjenicama imperativ demokratskog drušva, kojima on lično teži'' – navedeno je, pored ostalog, u obrazloženju.

   

   

  Izvor: Pobjeda

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News