• MUP odgovorio SNP-u: Tvrdnje o fantom biračima neistinite
 • MUP odgovorio SNP-u: Tvrdnje o fantom biračima neistinite

  MUP odgovorio SNP-u: Tvrdnje o fantom biračima neistinite

  Birački spisak se formira na osnovu podataka iz registra prebivališta, registra crnogorskih državljana, i matičnih registara rođenih i umrlih (tzv. izvorni registri), za raspisane izbore, odnosno glasanje, i on se ažurira permanentno i u kontinuitetu, naveli su u regovanju MUP-a povodom saopštenja SNP-a.

  Kako dodaju, svaka promjena koja se evidentira u nekom od izvornih registara, automatski se generiše i u biračkom spisku.

  Imajući u vidu da se birački spisak vodi kao elektronska zbirka ličnih podataka, primjenom jedinstvenog programskog rješenja, na biračkom spisku, po automatizmu, može se naći samo crnogorski državljanin koji ispunjava uslove iz Ustava i zakona koji regulišu ovu oblast, poručili su iz MUP-a.

  ''Dakle, birački spisak je kvalitetna, ažurna i tačna baza podataka u čiji kvalitet se, shodno Zakonu o biračkom spisku, elektronskim putem, odnosno vršenjem uvida u birački spisak i promjene koje su u njemu nastale, mogu uvjeriti i parlamentarna stranka, podnosioc potvrđene izborne liste, i nevladina organizacija ovlašćena za praćenje izbora. Takođe, Državna izborna komisija ima pravo pristupa svim elektronskim registrima i drugim evidencijama o građanima, koje sadrže podatke bitne za vođenje biračkog spiska, pravo uvida u službenu dokumentaciju kojom raspolaže organ državne uprave, organ lokalne uprave i drugi organ i organizacija na osnovu koje se vrši promjena u biračkom spisku, te ukazuje Ministarstvu na potrebu otklanjanja utvrđenih nepravilnosti u vođenju biračkog spiska'', saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

  Kako nadalje objašnjavaju, povodom Odluke Predsjednika Crne Gore o raspisivanju izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore, Odluke o raspisivanju izbora za odbornike Ministarstvo unutrašnjih poslova je 22.06.2020. na svojoj internet sranici objavilo numerički tabelarni prikaz podataka o promjenama nastalim u biračkom spisku u cjelini i po jedinicama lokalne samouprave, u odnosu na birački spisak po kome su održani prethodni predsjednički izbori 15.04.2018, kao i saopštenje da izlaže birački spisak, odnosno dio biračkog spiska za jedinicu lokalne samouprave za koju su raspisani izbori na uvid biračima, i obavještava birače o vremenu i načinu uvida, i mogućnosti da zatraže promjenu podataka upisanih u birački spisak( navedeno je obljavljeno i može se pronaći na OVOM LINKU)

  ''Takođe, u izdanju dnevnih listova Pobjeda, DAN, Dnevne novine, ND Vijesti, od 23.06.2020. godine, objavljeni su saopštenje i numeričko tabelarni prikazi promjena u biračkom spisku-za birački spisak u cjelini i za opštine za koje su raspisani lokalni izbori, te je i ova obaveza realizovana u zakonskom roku.

  Podsjećamo, uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, uz važeću ličnu kartu ili pasoš, na šalterima područnih jedinica i filijala za građanska stanja i lične isprave MUP-a, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od 08 do 14h, osim u Područnoj jedinici za građanska stanja i lične isprave Podgorica, gdje se uvid u birački spisak može ostvariti u periodu od 08 do 18h. Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak'', PODSJETILI SU IZ mup-A.

  Birač može izvršiti uvid u birački spisak I direktno i preko internet portala www.biraci.me.

  Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili pasoša može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa.

  Obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište. Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima područne jedinice/filijale za građanska stanja i lične isprave Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište, objasnili su.

  ''U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta'', zaključeno je u saopštenju MUP-a.

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News