• MRSS - UNICEF Javna rasprava o Nacrtu strategije o pravima djeteta
 • MRSS - UNICEF Javna rasprava o Nacrtu strategije o pravima djeteta

  MRSS - UNICEF Javna rasprava o Nacrtu strategije o pravima djeteta

  Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) i UNICEF organizovaće danas javnu raspravu o Nacrtu nacionalne strategije o pravima djeteta

  Javnu raspravu, kako je najavljeno iz Ministarstva, otvoriće generalni direktor Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu Goran Kuševija i šef predstavništva UNICEF-a Osama Kogali.

  Kuševija je kazao da 30 godina od usvajanja Konvencija o pravima djeteta, koja je najviše ratifikovana konvencija o ljudskim pravima u istoriji čovječanstva, i dalje svako dijete ne ostvaruje sva svoja prava.

  „Kroz ovu nacionalnu strategiju želimo da podržimo svako dijete u Crnoj Gori da ostvari sva svoja prava bez obzira kojeg je roda, nacionalnosti, religije, bez obzira na to da li raste sa smetnjama u razvoju, u porodičnom okruženju ili u instituciji“, poručio je Kuševija.

  Kogali je rekao da je učešće djece jedan od osnovnih principa Konvencije o pravima djeteta, kao i jedan od ključnih izazova prilikom njene implementacije.

  „Zato je uspjeh što 30 godina od njenog usvajanja djeca i mladi aktivno učestvuju i njihova se mišljenja ozbiljno uzimaju u obzir prilikom izrade nacionalne strategije o njihovim pravima u Crnoj Gori“, istako je Kogali.

  U izradi strategije, pored djece i mladih, učestvovali su svi relevantni partneri iz vladinog i nevladinog sektora, akademske zajednice, Skupštine, Ombudsman i drugi.

   

   

  Izvor:Mina

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News