• Medenica: Možemo li garantovati da sudija sa 650 eura plate sačuva moralnost i autonomiju?
 • Medenica: Možemo li garantovati da sudija sa 650 eura plate sačuva moralnost i autonomiju?

  Medenica: Možemo li garantovati da sudija sa 650 eura plate sačuva moralnost i autonomiju?

  Medenica: Možemo li garantovati da sudija sa 650 eura plate sačuva moralnost i autonomiju? Foto: Fos media

  Sudije u Crnoj Gori rade u lošim uslovima i to treba da se promijeni, a nedopustivo je, takođe, da oni u osnovnim sudovima imaju samo 1.000 eura platu, kada na godišnjem nivou, pojedinačno, okončavaju čak 250 predmeta, rekla je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

  Ona je na sjednici Odbora za politički sistem, gdje se razgovaralo o predloženom budžetu za 2018. saopštila da su tražili novac za poboljšanje uslova rada sudija, ali da su u tom dijelu,,ostali dosta uskraćeni“.

  "A onda se pitamo zašto je sudnica Višeg suda onakva kakva jeste i dobijamo kritike je li to slika države, je li to snaga sudske grane vlasti i da li u takvim prostorima možemo imati kvalitetnu pravdu. Upravo su se pitali neki koji su dugo bili u poziciji da obezbijede bolje uslove rada sudskoj grani vlasti i uvijek su bili afirmativni prema našim zahtjevima, a kada je trebalo podići ruku tada su bili protiv toga", negodovala je ona.

  Konačno je vrijeme i da crnogorski sudovi, kako je dodala, imaju optimalne uslove za rad, tehnički opremljene sudnice.

  Iz Evrope, prema njenim riječima, pristižu prigovori na informacioni sistem. Precizirala je da je, između ostalog, problem što im se nekada podaci ne slažu, a to se dešava zbog poteškoća sa T-com mrežom koja danima ne funkcioniše na sjeveru.

  "Podaci se ne mogu pravovremeno unositi, baze ostaju prazne, onda odjednom postaju zatrpane i pojavljuje se razlika u podacima. Za optički kabl treba novac. Razgovarali smo sa predstavnicima T-coma i oni su spremni da pomognu, a američka ambasada da izvjesni dio donira, ali nama za to trebaju sredstva", rekla je ona.

  Zato je istakla da bi država trebalo da im odobri još 700.000 eura.

  Pojasnila je da je neophodno obezbijediti 120.000 eura za izradu novog informacionog sistema registra zaloga Privrednog suda. U slučaju prestanka rada ovog sistema izlažemo se, kako je rekla, strašnom riziku da država izgubi prihode koji su nekoliko puta veći od tražene sume na godišnjem nivou, a došlo bi i do velikih problema za korisnike zaloga u svim bankama i lizing kućama. Traže, takođe, 230.000 za nabavku neophodne informatičke opreme u sistemu za gašenje požara u Vrhovnom sudu.

  "Zgrada zna se kakva je i iz kog vremena je i zna se da su stare instalacije. Nemojmo dozvoliti ono što smo uložili, što opskrbljuje cijeli informatički sistem da nam jednog dana nestane zbog nekog manjeg iznosa", kazala je ona.

  Potrebno im je, takođe, 350.000 eura za nabavku informatičke opreme i za mrežne opreme za optičke kablove za sudove za prekršaje.

  "Moramo odvojiti novac za to", kategorična je ona.

  Plate preniske

  Ukoliko, kako je kazala, želimo da imamo moralnog, autonomnog i obrazovanog sudiju za to je, takođe, potrebno ulaganje. Komentarišući primanja sudija, istakla je da su sve sudije na većim instancama spremne da im se smanji koeficijent, ali da se dozvoli da sudije osnovnih sudova imaju veću platu.

  "Njihova plata je 1.000 eura. Niko od mladih sudija nema riješeno stambeno pitanje, a od toga izdvajaju 250 ili 350 eura za stanarinu. Da li možemo garantovati da je sudija sa 650 eura i sa obavezom da 250 predmeta završi za godinu dana može sačuvati svoju moralnost i autonomiju", rekla je ona, dodajući da se koruptivnost sprečava samo dobrom i stabilnom platom.

  Poslanik Andrija Nikolić (DPS) joj je odgovorio da niske zarade ne smiju biti cijena moralnosti.

  "Jednakost i pravda su univerzalne vrijednosti i moraju bitu iznad materijalnog",  kazao je on.

  Generalni direktor Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija Nikola Vukićević je tokom diskusije saopštio Medenici da nema mandat da ,,u ovom momentu prihvati zahtjeve za povećanje budžeta za sudstvo, ali da će vidjeti da li mogu kroz neke druge stavke da to riješe“.

  "Ukoliko bi se to sve kretalo tu oko milion do dva miliona eura, moguće da bi Vlada mogla da da zeleno svijetlo da se prihvate amandmani, na uštrb sredstava tekuće rezerve", istakao je on.

  Podsjetio je, između ostalog, i da će se uslovi rada sudija riješiti na način što je donešena odluka da se zgrada koja je bila namijenjena predstavnicima CANU opredijeli za potrebe pravosudnih organa. Kod svakog budžetskog korisnika, prema njegovim riječima, gledali su da izvuku maksimum, te nijesu dozvolili ,,iako je to bio zahtjev MMF-a i Svjetske banke“ da se smanje plate i penzije.

  "Izdržali smo taj pritisak. Ne možemo u jednoj godini po svim poljima da izađemo u susret. Nećemo smanjivati plate, ali nećemo ih ni povećavati u nekom budućem srednjem roku", pojasnio je on.

  Na sjednici je i Tatjana Savković iz Tužilačkog savjeta saopštila da je za njih budžet povećan za 964.085 eura, ali da im je za optimalno obavljanje poslova potrebno minimalno povećanje za 1.525.032 eura.

  Između ostalog, traže 600.000 eura za rješavanje stambenih pitanja državnih tužilaca, jer njih 44 nema riješeno to pitanje. Vukićević joj je odgovorio da je slično kao i kod sudstva, budžet za tužilaštvo povećan čak 40 do 50 odsto u odnosu na onaj iz 2015. godine.

  "Ostajemo otvoreni da tokom budžetske godine, ako vidimo da neke aktivnosti budu ugrožene, obezbijedimo dodatna sredstva",  istakao je on.

  Odbor je na kraju sjednice zaključio da je nužno poboljšati materijalni položaj sudija, ali i riješiti tražene zahtjeve, zbog čega će na to ukazati u mišljenju koje će dostaviti Odboru za ekonomiju.

  Comments (0)

  Ostavite komentar

  Related News